/ iStock/Getty Images
Изпълнителният директор на единствената в България Университетска специализирана детска болница „Проф. Иван Митев“ – София д-р Благомир Здравков заяви, че силно препоръчва да се ваксинират срещу COVID-19 деца от рисковите групи – такива с установена сърдечна или белодробна патология, деца с вродени заболявания и синдроми, както и деца със затлъстяване и обменни заболявания.

Болница „Проф. Иван Митев“ е лечебното заведение с разкрит най-голям брой легла за лечение на деца с COVID-19. Екипът на д-р Здравков е изграден от едни от най-добрите педиатри в страната, специалисти от различни направления на детските болести, част от които са експерти с национално значение.


Как влияе на децата боледуването от SARS-CoV-2 и неговият Делта вариант и защо са важни ваксините - от Здравното министерство публикуваха интервю с д-р Здравков:

Д-р Здравков, как се отразява COVID-19 на децата?

За щастие, по-голямата част от децата не боледуват тежко, но все по-големият брой на деца със затлъстяване и деца с вродени заболявания, с подлежаща патология на дихателната и сърдечно-съдовата система, е проблем. Именно тези групи деца боледуват по тежко и от COVID. Те са в т.нар. рискова група, при която очакваме по-чести и по-тежки усложнения.

През последните месеци Делта вариантът на COVID-19 доминира над другите варианти. До каква степен са уязвими децата от инфекция с него и как протича боледуването при тях?

Виждаме, че последната COVID вълна в значително по-голяма степен засяга деца. Делта вариантът е по-заразен, а децата са група с ниско ваксинално покритие към момента. Всичко това дава логично обяснение защо сега наблюдаваме повече деца с COVID инфекция.

Има ли риск при децата да останат здравословни проблеми след преболедуването на този вариант?

Рядко, но тежко усложнение на COVID инфекцията е мултисистемният възпалителен синдром при деца – MIS-C. Това е синдромокомплекс, дължащ се на патологична имунологично обусловена реакция, вследствие на контакт с вируса SARS-CoV-2. Тази реакция води до възпаление в различни органи и системи на детския организъм, което сериозно застрашава нормалното им функциониране. 50-70% от развилите синдрома имат сърдечно засягане, което е животозастрашаващо усложнение и налага интензивно лечение и дълготрайно проследяване.

Наблюдава ли се увеличение на процента хоспитализирани с коронавирусна инфекция деца напоследък и защо?

Хоспитализираните деца с COVID-19 в нашата болница сега са двойно повече от хоспитализираните при предишната вълна. Това се обяснява с няколко факта: Делта вариантът е много по-заразен, децата често са в колективи – ясли, градини, училища, където потенциалното заразяване е много по-вероятно и изключително важна причина е ниската степен на ваксинация на родителите и възрастните, с които децата съжителстват.

Каква е превенцията на SARS-CoV-2?

Висока лична хигиена, физическа дистанция, носене на маски и най-важното – високо ваксинационно покритие на населението.

Към момента за приложение при деца на и над 12 г. в ЕС са одобрени ваксините срещу COVID-19 на производителите Pfizer/BioNTech и Moderna. Какви са наблюденията Ви?

Тези ваксини са базирани на иРНК технологията. Имаме наблюдения върху ваксината Comirnaty на производителя Pfizer/BioNTech. Нашият опит с този контингент имунизирани сочи, че децата понасят добре ваксината. Не сме установили нежелани лекарствени реакции, а изграждащият се имунен отговор е с добър протективен потенциал срещу вируса. В САЩ с тази ваксина вече се имунизират и деца над 5-годишна възраст. Очаква се до края на годината такова одобрение да има и от Европейската агенция по лекарствата. Апликацията на ваксина при деца на тази възраст налага редукция на дозата й.

Вие препоръчвате ли имунизирането на децата с тези ваксини и има ли случаи, в които те могат да бъдат противопоказни?

Силно препоръчвам да се ваксинират деца от рисковите групи – такива с установена сърдечна или белодробна патология, деца с вродени заболявания и синдроми, както и деца със затлъстяване и обменни заболявания.

Какво искате да кажете на родителите, които не вярват в ползите от ваксините срещу COVID-19 за техните деца?

Ако могат да прочетат книгата на Мейър Фридмън „10-те най велики открития в медицината“. Точно историята на медицината ни показва как благодарение на ваксините, днес не познаваме едни от най-страшните болести на света, погубили милиони животи.