СГС даде ход на делото срещу депутата Юксел Хатиб
СГС даде ход на делото срещу депутата Юксел Хатиб / netinfo

Софийският градски съд /СГС/ даде ход на делото срещу депутата Юксел Хатиб. Освен него, подсъдим е и Георги Кръстев Христов. Прокуратурата ги обвинява, че не са обявили несъстоятелност на Захарния завод в Девня.

Адвокатът на Хатиб поиска делото да бъде прекратено поради изтекла давност, защото прокуратурата е посочила като срок на начало на престъплението срещу Хатиб 24 февруари 2000 г. Според адвоката, давността по делото изтекла на 24 август 2007 г.

Съдът отхвърли това искане като неоснователно, защото "се касае за престъпление, което е продължено".

Според прокуратурата, престъплението е станало в периода 24 февруари 2000 г. - 21 март 2003 г. Делото е било образувано в Районния съд в Девня, но тъй като междувременно Хатиб е избран за депутат, е било спряно.

След като имунитетът на Хатиб като народен представител бе свален по искане на главния прокурор Борис Велчев, делото бе прехвърлено в СГС.

Част от служителите на завода тогава не са получили заплати, тъй като дружеството фалирало. Днес те са свидетели по процеса.

Не се смятам за жертва на прокуратурата и очаквам оправдателна присъда, заяви Хатиб. Искам бързо делото да приключи, защото съм с чиста съвест, добави той журналисти.