СЕМ смята да предприеме нови мерки за цифровизацията
СЕМ смята да предприеме нови мерки за цифровизацията / DarikNews

Спорът колко да бъде българското по радио и телевизията е много стар - това каза в предаването „Седмицата" на Дарик председателя на Съвета за електронни медии Мая Вапцарова по повод поредните промени в Закона за радиото и телевизията. По думите й регулацията се обосновава на две основни неща - свободата на словото и свободата на пазара.

Пред Дарик Вапцарова разкри какви нови мерки смята СЕМ да предприеме във връзка с цифровизацията:

Ние в СЕМ вярваме, че за да се вземе най-правилното и целесъобразно решение относно начина, механизмите и приоритетите на цифровизацията, трябва да се допитаме и до медиите. Ето защо ще обсъдим този деликатен, но нека не забравяме - задължителен, процес за българския медиен пазар с представители на медиите. По този начин ще гарантираме публичността на процеса, а също така ще подчертаем неговата приоритетност.

Друга положителна за българския медиен пазар промяна ще бъде преминаването на чуждестранните програми в регистъра на СЕМ. Досега те бяха в Министерството на културата. Това ни радва, но в същото време увеличава двойно нашата работа.

Друго наше решение е да удължим срока за подновяване на лицензиите на медиите. Решихме да предприемем тази стъпка, за да улесним медийния пазар в тези натоварени и несигурни времена. Очаквайте скоро публикуването на решението на нашия сайт.

Очакваме и стартирането на процедура по фокусиран мониторинг, който да увеличи ефективността на регулацията на медийния пазар. Към това нещо ще добавя и засилването на регионалните бюра по мониторинг на СЕМ.