/ БГНЕС
Сценаристи, автори на съдържание за кино, радио и телевизия излязоха на демонстрация пред Народното събрание. Те настояват за колективни договори, справедливо възнаграждение и спазване на европейските практики.

Сценаристите настояват за бързо приемане на промените в Закона за авторското право и сродните му права, който трябва да транспонира европейски директиви. Според Българска асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи, промените са закъснели с повече от година.

Промените ще гарантират правата на авторите, но според Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи (БАФТРС) промените, подготвени от Министерството на културата и гласувани от МС, ощетяват авторите, затова сценаристите настояват депутатите да се запознаят с предложенията им, а Министерството на културата да проведе преговорите за колективни договори и да се ангажира с краен срок за подписването им.

Исканията са подкрепени от БАФТРС, Сдружението на филмовите и телевизионни режисьори, Асоциацията на българските оператори и „Филмаутор”.

14 юни е обявен за световен ден на солидарност с американските сценаристи, които стачкуват вече повече от 40 дни срещу студията и платформите с искания за справедливи договори и възнаграждения.
БГНЕС