САЩ искат екстрадирането на 51-годишен българин, обвинен в участие в организирана престъпна група и пране на пари посредством биткойни, съобщава NOVA.
 
През последните четири години Росен Йосифов се занимавал с частен бизнес с виртуална валута. Именно заради това попада в ареста. Белезниците щракват на 11 декември миналата година. Повдигнати са му две обвинения - за пране на пари и измама. И двете идват от САЩ.  Освен него, пред Темида са изправени още 14 души – основно румънци.

Арестуваха във Венеция българин, издирван в САЩ за 25-годишна присъда
 
„Румънските граждани са пускали фалшиви данни в аукциони, крали са данни от кредитни карти по някакъв начин, след което отново в САЩ си купували биткойни. Прехвърлили са ги помежду си и в един момент един от тях става клиент на баща ми и започва да продава биткойните си при него”, обясни дъщерята на Йосифов - Виктория.
 
Българинът никога не е ходил в САЩ. Сделките с румънците се правели в България.

Унгария иска арест и екстрадиция за български пастор, за да го разследва за подкуп
 
Според решението на Софийския апелативен съд, с което се разрешава екстрадирането, Йосифов е общувал директно с част от румънците и е знаел, че помага в операция за пране на пари. За услугите българинът получавал такса.
 
Ако бъде признат за виновен, го грози наказание до 20 години затвор и глоба до половин милион долара.
nova.bg