/ Дарик Варна, архив
Христо Х. има адресна регистрация в Шумен, но работи и живее със семейството си в Холандия
Състав на Апелативния съд във Варна потвърди първоначалното задържане под стража на Христо Х., определено от Окръжния съд в морската столица, на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от властите в Унгария. Това информират от пресслужбата на Апелативния съд.

Намалиха паричната гаранция за инспектора от варненския затвор, разследван за подкуп 

В края на септември миналата година съдия-следоветел към Околийски съд - Сегед (Унгария) е издал ЕЗА за задържане на българина. Компетентните унгарски власти настояват за ареста и предаването на българския гражданин, за да го разследват за това, че на 14 януари 2018 г. дал подкуп на длъжностно лице. За това деяние наказанието в Унгария е лишаване от свобода от 1 до 2 години. 

Както пред първата, така и днес пред втората съдебна инстанция пасторът, който работи и живее със семейството си в Холандия заяви, че не е бил издирван до настоящия момент от унгарските власти. Станалото пред граничните власти в Унгария той определи като недоразумение, което е плод на липсата на превод при комуникацията му с граничарите. 

Варненският апелативен съд днес се солидаризира с аргументите на първата съдебна инстанция, които посочват, че в конкретния случай, първоначалното задържане на българския гражданин е съобразено със законовите  изисквания. ЕЗА съдържа всички атрибути, посочени от закона, а целта на задържането под стража е да бъде осигурено присъствието на лицето при разглеждане на делото по същество. Още тази седмица Окръжният съд във Варна ще насрочи и ще разгледа в съдебно заседание искането на Унгария за предаване на Христо Х., за да бъде  разследван затова, че дал подкуп на длъжностно лице.

С оглед на това, че мъжът има адресна регистрация в Шумен и този съд намира, че за да се гарантира присъствието му на делото по същество,той трябва да остане в ареста.

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.