/ Дарик Варна, архив
Семейството с 3 деца имало ниски доходи след освобождаването му от работа, полагал грижи и за свой родител
Варненският апелативен съд намали от 5000 на 1500 лева паричната гаранция за вече бившия инспектор социална дейност и възпитателна работа от Варненския затвор, разследван за подкуп. Това съобщиха от съдебната пресслужба. 

Явор Д.е разследван за това, че поискал и получил дар, парични средства, които не му се следват, за да извърши действия по служба.

Инспекторът от варненския затвор, разследван за подкуп, остава под домашен арест

Съставът на въззивната апелативна инстанция измени определението на Окръжния съд във Варна и намали размера на паричната гаранция на 1500 лева с няколко основания. В материалите по делото съдът не намери каквито и да са доказателства, че има реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

В хода на следствените действия са разпитани повече от 20 лица, лишени от свобода. Според защитата техните показания разколебават обоснованото предположение, че Явор Д. е извършител на престъплението, за което е привлечен като обвиняем, но съдът намира, че на този етап само и единствено прокуратурата има компетентността да измени обвинението или да промени квалификацията. 

Разкриха как е действала корупционната схема във варненския затвор

Апелативен съд – Варна споделя аргументите на първата съдебна инстанция, че продължава да е налично обоснованото предположение за съпричастието на обвиняемия към повдигнатото обвинение. В настоящия момент обаче домашният арест е неефективна мярка за неотклонение и правилно съдът  е изменил процесуалната мярка за принуда в парична гаранция.

За да намали размера й от 5000 на 1500 лв, апелативният съд прецени обстоятелствата, свързани със семейното положение на обвиняемия, който има три деца, съпруга и родител, за когото полага грижи. По делото има данни за крайно ниския доход на съпругата на Явор.

Факт е, че той не работи от близо 5 месеца, след като беше освободен от работа. Като съобрази всички тези обстоятелства, Варненският апелативен съд намали размера на гаранцията в пари на 1500 лв.

Инспекторът е под домашен арест от края на август 2018 година, когато му е било повдигнато обвинение за създадена организация и престъпна схема за получаване на парични средства от лица, изтърпяващи различни по размер наказания в затвора във Варна, припомнят от пресслужбата на Апелативния  съд.

Професионалните задължения на обвиняемия са били превъзпитание на затворниците, подпомагане на тяхната ресоциализация и коригиране на поведението им. Според повдигнатото обвинение той се облагодетелствал финансово, за да извършва действия по служба, свързани с правното положение на лишени от свобода.

Затворниците заплащали за предстоящите действия на инспектора чрез парични преводи към цивилно лице, свързано с лишен от свобода и привлечен като съучастник и помагач на обвиняемия. 

Определението на Апелативния съд е окончателно.