/ Дарик радио /архив/
Инспекторът социална дейност и възпитателна работа от Варненския затвор, който е разследван за получаване на подкуп, ще продължи да търпи втората по тежест мярка за процесуална принуда.

Днес състав на Варненския апелативен съд потвърди „домашния арест“ на обвиняемия Явор Д. и остави без уважение жалбата на защитата му срещу потвърдената и на първа инстанция мярка за неотклонение, съобщиха от съда.

Разкриха как е действала корупционната схема във варненския затвор
 

Инспекторът търпи „домашен арест“ от края на август тази година, когато му е било повдигнато обвинение за създадена организация и престъпна схема за получаване на парични средства от лица, изтърпяващи различни по размер наказания във Варненския затвор.

Професионалните задължения на обвиняемия са били превъзпитание на затворниците, подпомагане на тяхната ресоциализация и коригиране на поведението им, припомнят от пресслужбата на Апелативния съд.
 
В хода на следствените действия били събрани доказателства, че той се облагодетелствал финансово, за да извършва действия по служба, свързани с правното положение на лишени от свобода.

Затворниците заплащали за предстоящите действия на инспектора чрез парични преводи към цивилно лице, свързано с лишен от свобода, привлечен като съучастник и помагач на обвиняемия.

Престъпното деяние е тежко умишлено по смисъла на закона, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години. Инспекторът е освободен от длъжност.
 
Днес пред въззивната апелативна инстанция обвиняемият поиска да получи възможност да работи, за да издържа 5-членното си семейство. Той декларира, че ако бъде осъден е готов да понесе наказанието си, но в настоящия момент би искал да е полезен на близките си.
 
Варненският апелативен съд обаче потвърди като правилни и законосъобразни всички основания на Окръжен съд, с които е била потвърдена първоначалната мярка за неотклонение „домашен арест“.

Три месеца след привличането на Явор Д. като обвиняем няма доказателства, които да разколебаят обосновано предположение, че той е съпричастен към престъпната дейност, която се отличава с висока степен на обществена опасност.

Чистото съдебно минало на обвиняемия, постоянния му адрес и семейното му положение и на този етап от следствените действия са основание за извода, че няма опасност ако е под „домашен арест“, Явор Д. да се укрие или да извърши престъпление.
 
Определението на Апелативен съд-Варна е окончателно.