Само европейци ще могат да купуват БГ земя
Само европейци ще могат да купуват БГ земя / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Отмяната на мораториума за продажба на български земи на чужденци се отнася само за граждани на ЕС, каза в Силистра народният представител на "Коалиция за България" от Силистренско Антон Кутев.

"Това, което трябва да се случи през 2014 година, което е договорено в предприсъединителните документи, е отмяна на мораториума само за европейски граждани", каза депутатът. Според него "цялата истерия около земята за чужденци е абсолютен PR "на една политическа партия.

Кутев обърна внимание, че за да бъде удължен мораториумът, трябва да има съгласие от всички държави членки на ЕС. Но депутатът смята за разумно да бъдат въведени някакви ограничения, за тях има възможности в европейското законодателство и БСП ще направи съответните предложения. Кутев обясни, че могат да бъдат въведени ограничения в гранични райони или в райони, които "по някакъв начин са свързани с националната сигурност", посочва БТА. Антон Кутев обърна внимание, че проблеми могат да възникнат, ако бъдат продадени фондове, които са собственици на големи количества земя. "Но аз не очаквам да има някакъв бум на сделки със земя", каза Кутев.

Запитан за дискусиите за частичната отмяна на забраната за тютюнопушенето на закрити обществени места, Кутев се обяви в подкрепа на идеята, като заяви, че не става дума за пълна отмяна. Депутатът смята, че това трябва да стане при строги правила, гарантирани от държавата.