Сакскобургготски „с резерви” по решението за „Кричим”
Сакскобургготски „с резерви” по решението за „Кричим” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Дворците „Царска Бистрица" и „Кричим" са две различни теми. Проблемът се преекспонира. Това заяви Симеон Сакскобургготски пред БГНЕС.

Той коментира информацията, че държавата е спечелила делото за "Кричим" и сега се готви да "предприеме атака и по друго дело за знаков имот, който в момента е негова собственост". Сакскобургготски смята, че в момента се търси сензация по въпроса.

"Много се зашумя за темата "Кричим". Фактически първото решение беше излязло", каза той и добави, че до него се е стигнало, след като Висшият касационен съд не е пожелал да се съобрази с новите доказателства, които са представили неговите адвокати. Бившият премиер отбеляза, че това решение "трябва да се уважава, но има резерви по темата".

Сакскобургготски окончателно загуби делото срещу държавата за двореца "Кричим", след като Върховният касационен съд отказа да преразгледа решението си.

В началото на юни тази година ВКС обяви, че ще обсъди искането на защитата на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок за възобновяване на делото за собствеността на царската резиденция "Кричим". Казусът окончателно бе решен в полза на държавата през 2012 година, когато върховните магистрати потвърдиха решенията на Пловдивския окръжен съд и Пловдивския апелативен съд.

И трите инстанции последователно приеха, че Интендантството към Н.В.Царя, което е собственик на имота, се явява държавно учреждение, а не частна канцелария на монарха.

Симеон Сакскобургготски заяви още, че е категорично против да се обвързват въпросите за дворците "Кричим" и "Царска Бистрица". "За "Царска Бистрица" не бих свързал двата въпроса и двете теми, по причина, че съдът е независима институция, всеки съдия също е независим и действа по съвест".

Той изрази своето уважение към българското правосъдие, но напомни, че то взима решенията си въз основа на доказателства, а не на прецеденти. "По доказателствата се решава, а не някак си верижно. Защото, както вече казах, едното няма нищо общо с другото", подчерта още веднъж той, визирайки двата имота.

Сакскобургготски припомни, че когато през 1998 г. държавата върна имотите на неговите деди, той и сестра му Мария-Луиза са дарили 900 декара от двореца "Врана". "В този момент никой не ни каза: къде сте тръгнали това не е ваше. Благодариха и се прие. Намирам, че има противоречие във всички опити сега да се "докаже", че това не е било наше".

Той изрази своето съжаление, че в България има теми, които са пределно ясни, но се използват за чисто политически цели.

На въпрос дали планира да се обърне към европейски съдебни инстанции в случай на негативен изход, бившият премиер каза: "Всеки европейски гражданин има право да се обърне и да сезира Страсбург, ако се чувства неудовлетворен с решенията в своята си страна".

Днес Софийският окръжен съд ще гледа едно от делата за така наречените „царски имоти". Съдиите ще заседават по иска на земеделското министерство за 16 000 декара гора в Рила, които бяха върнати на семейството на Симеон Сакскобургготски през 2002-ра и 2003 година.

Преди дни държавата внесе иск за обезщетение от 875 000 лева срещу царското семейство, за пропуснати ползи от владеенето на двореца „Царска Бистрица" и прилежащите към него гори.