С пръстови отпечатъци в аптеките ще можем да взимаме лекарства на роднини
С пръстови отпечатъци в аптеките ще можем да взимаме лекарства на роднини / снимка: БГНЕС, архив

С пръстовите отпечатъци, с които се предвижда да влизаме в аптеките, ще можем да взимаме лекарства на роднини до трето коляно. Това съобщи заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков, след като взе участие в дебат за промените в здравеопазването.

Шарков посочи още, че, четците на нашите пръсти, които предстои да бъдат монтирани в болници и аптеки, струват по 20 евро. Не е ясно обаче кога и откъде те ще бъдат закупени. Заместник-здравният министър добави, че в основния пакет от услуги, които здравната каса ще заплаща, няма да има лимити и ограничения. Това не значи, че пациенти със заболявания, които са поставени в допълнителния пакет, няма да чакат за своето лечение.

Комитов: Пръстовите отпечатъци са по-добра форма за контрол на хоспитализацията

Ваньо Шарков бе категоричен, че стои твърдо зад идеята пръстови идентификатори да има не само в болниците, но и в аптеките. „Всички вече знаем, че не става въпрос за „От местопрестъплението" и такъв тип отпечатъци, а за пръстови идентификатори, благодарение на които се включват телефони, компютри. Ако въведем това и в извънболничната помощ или в аптечната мрежа, ефектът ще бъде много по-голям", заяви зам.-министърът.

„Може съвсем спокойно на всички хора от вашата фамилия да взимате лекарствата от аптеката, защото този идентификатор съдържа код, който ви свързва с всички ваши роднини до трето коляно, така че можете да им взимате лекарствата. Това не е нещо, което ние сме измислили, това го правят много държави и ние използваме опита", допълни д-р Шарков.

До края на годината се очаква да бъде изготвена националната здравна карта, която ще определи броя на болниците в страната, от които има реална нужда.

Пръстовите отпечатъци ще са вход за цялата здравна система

На въпрос коя болница ще сключи договор с касата ако всичките отговарят на определените изисквания, но са в повече от необходимото, Шарков отговори: „Тази, която е с по-високо ниво на компетентност. Това е все едно пожарна кола, полицейска кола и линейка да се срещнат на едно кръстовище и да се пита коя ще мине първа. Няма такъв случай, просто няма", категоричен бе Шарков.

Заместник здравният министър добави също така, че ако в дадено населено място има само едно лечебно заведение, то ще сключи договор с касата при всяко положение.