Комитов: Пръстовите отпечатъци са по-добра форма за контрол на хоспитализацията
Комитов: Пръстовите отпечатъци са по-добра форма за контрол на хоспитализацията / снимка: БГНЕС

Управителят на здравната каса Глинка Комитов коментира по повод идеята за въвеждане на пръстови отпечатъци при приемане в болница, че това би била една по-добра форма и с по-голяма вероятност може да бъде контролиран процесът на хоспитализация и дехоспитализация на пациентите.

От юридическа гледна точка не мога да се произнеса дали е възможно, заяви Комитов.
За настояването на Български лекарски съюз за актуализация на бюджета на НЗОК заради надлимитната дейност в рамките на 65 млн. лв., той отвърна, че това е надбюджетната дейност, която не подлежи на заплащане, тъй като в правителствено постановление има годишни стойности с бюджетен таван, които лечебните заведения трябва да спазват.

„Дискусия може да има. На 12 октомври НЗОК има Надзорен съвет и има вероятност да поставя този въпрос за разглеждане, за да е наясно касата дали надлимитната дейност е реално извършена. При нас има такава информация, но тя не е фактурирана, защото не може да фактурираме дейност, която е извън годишните стойности на лечебните заведения и таваните им", каза Комитов.

Той бе категоричен, че ще предложи на НЗОК да провери всички лечебни заведения в оставащите три месеца дали надлимитната им дейност реално е извършена. „Засега контролът, за който непрекъснато говорят, че не е ефективен е постфактум. Искаме да използваме други инструменти, по документи всичко е наред, но искаме да използваме анкетния метод, който сме договорили в Националния рамков договор", подчерта управителят на касата и допълни, че, ако се окаже, че някой пациент не е бил в лечебното заведение дейността няма да се брои като надлимитна. Така ще се види дали тази прогноза за 65 млн. лв. е вярна, към момента е 31 млн. лв., посочи Глинка Комитов.