РЗС обвини Константин Пенчев в конфликт на интереси
РЗС обвини Константин Пенчев в конфликт на интереси / Sofia Photo Agency, архив
РЗС обвини Константин Пенчев в конфликт на интереси
32802
РЗС обвини Константин Пенчев в конфликт на интереси
  • РЗС обвини Константин Пенчев в конфликт на интереси

Партия „Ред, законност и справедливост" внесе в Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси към ВСС сигнал срещу председателя на ВАС Константин Пенчев. Лидерът на РЗС Яне Янев обясни, че Пенчев не е декларирал в годишната си декларация, че има участие във фирма. Освен това магистратът притежавал и недекларирани имоти.

Яне Янев нападна Константин Пенчев, след като уверено заяви, че други магистрати са му представили информация, според която Пенчев е пропуснал да опише няколко обекта в последните си декларации пред Сметната палата.

„Освен това няколко последни декларации пред Сметната палата показват, че той не е декларирал свои големи имоти. Става въпрос за два имота - апартаменти около 300 квадрата в центъра на София на него и на неговата съпруга. Осен това неговата съпруга е собственик на апартамент във Франция", заяви Янев.  

По всяка вероятност пазарната стойност на имотите в центъра на София е над 600 000 лева.

От РЗС добавиха, че гласуват доверие на председателя на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси към ВСС Цони Цонев и очакват неговото становище след проверка по сигнала. От партията ще настояват да се сезира и Върховната касационна прокуратура.

Янев добави, че в сигнала са предоставени факти, които показват, че Константин Пенчев е бил наясно относно с проблема с имотите на роднини на магистрати в Приморско, но не е предприел никакви действа по въпроса.