Румъния предаде на българските власти петима задържани за телефонни измами. Това стана днес по обяд на ГКПП "Дунав мост". Те са били арестувани при специализирана полицейска операция на румънска територия, състояла се на 18 април, припомниха от полицията.

Прокуратурата ще иска постоянен арест за телефонни измамници

Петимата са на възраст между 24 и 36 години. Те са били обявени за международно издирване по искане на Специализираната прокуратура в България.
 
На 18 април бяха предприети действия и на територията на България, в София и в област Велико Търново, за неутрализиране на голяма престъпна група, занимаваща се с телефонни измами.
 
Предстои на петимата да им бъдат предявени обвинения, както и да им бъде наложено задържане до 72 часа.

Показаха кадри от спецакцията и залавянето на „ало“ мафията

 
От полицията припомнят още, че в рамките на специализираната операция на 18 април т.г. са били задържани петима души от България - "мулета", в Румъния - шестима човека от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят, както и най-малко 23-ма "въртачи", които постоянно набирали различни телефонни номера на територията на България.
 
Разследването е започнало през 2017 г. от Велико Търново. След като мащабите на престъпленията са излезли от територията на областната дирекция на МВР, случаят бил поет от главната дирекция "Национална полиция", на по-късен етап са се включили Специализираната прокуратура и румънските власти.

Иван Гешев: При спецакцията в Горна Оряховица е разбита група за „ало“ измами
 
Според събраните досега данни, измамите, извършени от задържаната група, са за повече от 2 млн. лева.
БТА