Румен Петков се срещна с баварския си колега Гюнтер Бекщайн
Румен Петков се срещна с баварския си колега Гюнтер Бекщайн / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на вътрешните работи Румен Петков се срещна с държавния министър на вътрешните работи на германската провинция Бавария Гюнтер Бекщайн. След срещата Петков заяви пред журналисти, че партньорството на МВР с баварското вътрешно министерство е сериозно, методично и последователно.

Немалка част от проектите, които сме реализирали през последните години, са в сътрудничество с колегите ни от Бавария, каза Петков. Като пример за добро сътрудничество между двете министерства той посочи обучението на дознателите и изграждането на дознателския апарат, а също така и обучението на сержантския състав.

Важен резултат от съвместната работа според Петков е постигнатото в борбата с наркотрафика, корупцията и организираната престъпност. Важно е да задълбочим сътрудничеството с европейските полицейски служби, добави министърът.

От своя страна Гюнтер Бекщайн каза, че отношенията на България и Бавария във вътрешните работи са много добри. Като пример баварският министър посочи съвместната работа между българските и баварските полицаи по проектите по програма ФАР. Впечатлен съм от работата на българската полиция и от нивото на сигурността, което тя гарантира, каза Бекщайн. Това е новина, която трябва да бъде направена достояние в Европейския съюз, посочи гостът.

Българският и баварският министър изразиха убеденост, че сътрудничеството между ръководените от тях ведомства ще продължи.

Утре сутринта правителствената делегация от Бавария ще се срещне със столичния кмет Бойко Борисов и с президента Георги Първанов.