/ БГНЕС
Практиката е тази, която ще ни подскаже какви са правилните решения. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на Първата национална конференция, посветена на темата за безопасността на децата в дигиталния свят. Събитието се провежда в столичен хотел. То е под патронажа на Желязков.

Обикновено законодателят, какъвто е в случая българският парламент, урежда съответното ниво на нормативна регулация в два случая – или когато трябва да уреди обществени отношения, или когато трябва да регулира нововъзникващи такива отношения, коментира председателят на парламента.

По-скоро сме във втората ситуация - поставени в презумпцията какво може да бъде в дигиталния свят, добави той. По думите му ситуацията изисква намиране на нормативни решения за правилната регулация, която, от една страна, да запази идеята на интернет като свободно пространство за комуникация, от друга - да има всички гаранции за безопасност.

В изказването си Желязков отбеляза още, че възрастните трябва да  отговорни за политиките, които са свързани с възможностите и преодоляване на всички проблеми, свързани с обстоятелствата, при които децата и младите хора растат и се развиват.

Днешното събитие е организирано от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) в България, в партньорство с Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция за закрила на детето, Национална мрежа за децата, Асоциация "Родители" и Центъра за безопасен интернет. 

От УНИЦЕФ напомнят, че децата могат да потърсят подкрепа или да подадат сигнал за престъпление на:

Националната телефонна линия за деца - 116 111 и на Консултативната линия за онлайн безопасност - 124 123. Сигнали и съдействие могат да се отправят към Центъра за безопасен интернет на www.safenet.bg, както и към Дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП - report@cybercrime.bg или 0885 525 545.
Борислава Бибиновска, БТА