Разследването срещу бизнесмена Людмил Стойков е приключило
Разследването срещу бизнесмена Людмил Стойков е приключило / снимкa: Sofia Photo Agency

Разследването за пране на пари срещу бизнесмена Людмил Стойков е приключило и ще бъде внесено в съда, съобщи Борис Велчев. Прокуратурата разследва още 10 -11 фалшиви оферти по САПАРД както и афера с 60 български фирми, които заедно с германски са източвали пари по 67 проекта.

 

Главният прокурор съобщи, че се проверяват материалите срещу Людмил Стойков и делото влиза в съда. То бе отделено миналата година от разследването срещу Марио Николов и заедно с него има още няколко обвиняеми. Звеното за разследване за злоупотреби с еврофондове на Върховна касационна прокуратура, начело с Маргарита Попова, разследва още 10 или 11 случая, свързани с групата на Марио Николов. Та са за фалшиви оферти, с които фирмите са кандидатствали за пари по САПАРД, плащания обаче не са осъществявани. Повече от година по тях се чакат съдебни поръчки от Холандия, Швейцария, Франция, Италия и Германия, откъдето са офертите. Тук Марио Николов фигурира заедно с част от подсъдимите по първото дело срещу него. Обвинения обаче не са повдигнати.

 

Звеното на Маргарита Попова разследва мрежа от фирми за източване на пари от САПАРД, за които вчера ОЛАФ съобщи. Около 60 са само българските фирми в нея. Те са се опитвали да източват пари по 67 проекта. По някои от тях плащания са осъществявани. Тази афера не е свързана с групата на Николов, но схемата на измамите е същата – внос на машини втора ръка, включително чрез български фирми посредници. По нея прокуратурата проведе акции и обиски в офиси и фирми в Пловдив, Бургас и Велико Търново. По това разследване също няма още повдигнати обвинения.