Разпределят средствата от „Българската Коледа” по нови правила
Разпределят средствата от „Българската Коледа” по нови правила / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Обмислят промени в „Българската Коледа”, за да се избегне двойно финансиране
56344
Обмислят промени в „Българската Коледа”, за да се избегне двойно финансиране
  • Обмислят промени в „Българската Коледа”, за да се избегне двойно финансиране

358 деца се лекуват у нас със средства, набрани от тазгодишната кампания на инициативата „Българската Коледа”. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава, като уточниха, че сумата, предвидена за лечението на тези деца възлиза 773 000 лева. Оставащите 588 000 лева от общо набраните над 1,3 млн. лева ще бъдат изразходвани за закупуване на медицинска апаратура.

По време на кампанията са постъпили 411 потребителски молби за общо 432 болни деца. 42 пък са заявленията от лечебни заведения за закупуването на 113 различни видове апарати.

Със започването на следващата кампания предстои да се въведат някои промени, обясни Анна-Мари Виламовска от секретариата на президента. Ще бъдат прецизирани дейностите и материалните обекти, за които се предоставят средства, за да се избегне двойното финансиране.

„Бихме искали да въведем и подоходен критерий като условие за получаване на дарение. Критерият е разработен като съотношение на исканата сума спрямо доходите на семейството. Въвеждаме също така и няколко критерия, чрез които да осигурим по-голяма публичност и по-голяма прозрачност на цялата работа, един от които е, че бихме искали тези правила да бъдат публично достъпни”, обясни тя.

В специализираната болница за активно лечение по детски болести инициативата е подпомогнала 62 деца, обясни за Дарик изпълнителният директор на лечебното заведение Мария Екимова.

„Това са тежки хронични заболявания, които създават много проблеми не само на болното дете, а на цялото семейство, защото то е ангажирано с обгрижването, не само с лечението на едно такова дете. Таванът на изискванията за лечение на хората се вдига непрекъснато. Непрекъснато се излизат нови технологии, непрекъснато се създават нови лекарства. Машината на здравеопазването е доста консервативна, тя трудно се задейства, и по тази причина дарителството е изключително ценно”, заяви Екимова.

В следващите две седмици ще бъдат обсъдени новите критерии за предстоящата дарителска инициатива, обясниха още от президентския секретариат.