Разпитват с часове отец Петър заради думите „Станишев е пич”
Разпитват с часове отец Петър заради думите „Станишев е пич” / снимка: БГНЕС
Над четири часа е продължил разпитът на отец Петър в Пловдивската митрополия, научи Дарик. Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай отказа да коментира и заяви, че ще излезе с официално становище пред медиите по случая с кърджалийския свещеник, който миналия вторник нарече премиера Сергей Станишев „пич”. Владиката отказа да съобщи и дали ще се свика епархийски съвет, на който да бъде обсъдено поведението на отец Петър.

Според неофициалната информация митрополит Николай е проявил разбиране към това, което му е обяснил свещеникът и е простил на отеца. Отец Петър обаче е получил последно предупреждение за поведението си и не е изключено при друг подобен случай да бъде преместен да служи на друго място.

Отец Петър заяви, че не желае да говори пред медиите официално, защото се страхува. По неговите думи оттук нататък службите му ще стават все по-трудни, тъй като Кърджали е особен район с преобладаващо мюсюлманско население и се налага да се ползва език, който е най-близо до хората. Той обясни, че през по-голямата част от деня му се налага да говори на турски език.

Съжалявам за използвания от мен жаргон и се извиних за това, но не се срамувам от отправеното към премиера послание, сподели единствено пред Дарик отец Петър.

Случаят с отец Петър от храма „Св. Георги Победоносец” в Кърджали е прецедент в най-новата история на българската църква, но свещеникът е известен с ексцентричните си изяви. Той служи над 20 години, от които девет в Кърджали.