Разкриват банкови терминали в полицейските управления в курортите
Разкриват банкови терминали в полицейските управления в курортите / снимка: DarikNews.bg, Велико Търново
Разкриват банкови терминали в полицейските управления в курортите
58754
Разкриват банкови терминали в полицейските управления в курортите
  • Разкриват банкови терминали в полицейските управления в курортите

Банкови терминали ще бъдат разкрити в полицейските управления в морските ни курорти през следващото лято, съобщи във Велико Търново вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той бе в старата столица за участие в конференция на тема „Привличане на партньори и обмяна на добри практики за осигуряване на безопасността в туристическите райони", в която се включиха още посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън и кметът на старата столица Даниел Панов.

Конференцията е организирана от Британското посолство у нас съвместно с Министерството на вътрешните работи. В рамките на тридневния форум представители на вътрешните министерства на България и Великобритания, британската полиция и общинския съвет в Брайтън представят добри практики за партньорство, превенция на престъпността, защита на жертви, както и професионално обслужване на клиенти. Сред тези добри практики министър Цветанов посочи жълтите картони, които заведения на Албиона дават на свои клиенти, злоупотребяващи с алкохола и нарушаващи реда. Той добави, че превенцията във Великобритания се подкрепя финансово и от фирми от алкохолния бранш. Други добри практики, обсъждани на конференцията, са въвеждането на видеонаблюдение в курортите и изграждането на банкови терминали в полицейските управления. Целта е да могат хората и в почивните дни да си плащат глоби и такси.

За да се подобри комуникацията на полицаите с туристите през лятото около 300 курсанти в Академията на МВР ще карат практиката си в курортите, информира още министър Цветанов. Според него много важно е изграждането на партньорски връзки между вътрешните министерства, които се използват не само по отношение на сигурността в курортите. Вицепремиерът даде като пример съвместна операция с британските служби, при която на Острова са спасени две български момичета от трафиканти на хора.

Британският посланик у нас Джонатан Алън каза, че за реда и сигурността са необходими съвместните действия на местна власт, полиция, частни охранителни фирми и хотелиери.

Кметът Даниел Панов посочи, че през лятото в Арбанаси и Самоводската чаршия е имало засилено полицейско присъствие, което е спомогнало за сигурността на граждани и гости.