/ БГНЕС, архив
Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста двамата организатори на петчленна престъпна група за трафик на мигранти през страната, неутрализирана на 19 ноември при операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в София и други селища, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Един от участниците в групата е задържан в ареста по друго дело, другите двама са с наложени от наблюдаващия прокурор мерки за неотклонение "парична гаранция" и "подписка".

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е била сформирана през февруари 2018 г. и е действала най-активно в областите Бургас и София. Двамата организатори лично подбирали участниците и разпределяли техните функции в престъпното сдружение - намиране на помещения за престой, осигуряване на храна и на транспорт за нелегално преминаващите чужденци.

При претърсвания в жилища, помещения и автомобили са иззети голям брой доказателства за престъпната дейност на участниците. Те се подкрепят и допълват от показанията на свидетели, дадени пред съдия. В дома на единия от организаторите е намерен незаконен боен пистолет.

Другият е осъждан отново за трафик на чужденци през България, като изпитателният срок на отложеното му условно наказание не е изтекъл.