/ Прокуратура

Проведена е видеовръзка на представителите на разследващите екипи от България и Италия по повод специализирана полицейска операция на територията на двете държави, съобщиха от прокуратурата..

При нас извършването й е било под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП), в изпълнение на Европейските заповеди за разследване, издадени от Прокуратурата при съда в Сиена, Италия. Същите са постъпили в СГП, чрез Национално бюро на България в Евроджъст.

Прокуратура

Наказание за подсъдим, наложено от френски съдебни власти за престъпна дейност в чужбина

По линия на МВР, действията в страната са били извършени, съгласно утвърден план от главния секретар на МВР, съгласувано с колегите в чужбина. В специализираната операция са взели участие служители от Главна дирекция „Национална полиция“, Районните управления при Областните дирекции на МВР в Кюстендил,Пловдив и Бургас.

Прокуратура

хода на действията по разследване е било установено, че в периода от септември 2018 г. до февруари 2020 г., на територията на Италия, били извършени множество кражби с участието на български граждани. Предмет на престъплението са движими вещи на висока стойност - строителни машини и техника.

Прокуратура

Италианските власти са установили, че част от отнетите вещи били транспортирани по суша или море до България, където се предлагат за продажба. В тази връзка е било отправено искане за извършване на претърсване и изземване в жилища на конкретни лица, съпричастни към престъпленията -18 граждани на България. Срещу всички тях се води наказателно производство в Италия.

Прокуратура


На 15 юни в резултат на действията, предприети от разследващите органи в България, са били осъществени претърсвания и изземвания на вещи от недвижими имоти, обитавани от конкретни лица в Дупница, с. Джерман, Сапарева баня, с. Яхиново, Бургас. Освен тях са били проверени и адреси по предоставените географски координати - стопански двор в с. Калековец, област Пловдив и терен с паркинг и къщи в Дупница.

Прокуратура

Проверени са били и няколко адреса, свързани с лица, съпричастни към извършените престъпления в чужбина. За някои от тях е установено, че се намират на територията на Италия.
 
Наказание за подсъдим, наложено от френски съдебни власти за престъпна дейност в чужбина

При извършените претърсвания на различни адреси са били открити и иззети множество вещи, предмет на престъплението - бормашини, ленти за осветление, контейнери, лебедки, бензинов тример, двигатели, 302 кашона с LED лампи, фурни за вграждане, кафе машини, индукционен котлон и други. Предстои да бъде извършена идентификация на неправомерно придобитите вещи в Италия, с цел връщането им на техните собственици.
 

Към настоящия момент, в изпълнение на издадени Европейски заповеди за арест, са задържани четири лица. Трима от тях, с постановление на наблюдаващия прокурор, са задържани за срок до 72 часа.

А един засега е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР, като предстои постановяване на 72 часа и по отношение на него. На територията на Италия са били задържани пет лица, съпричастни към разследваното престъпление.
   
Действията продължават под ръководството на Софийска градска прокуратура. В днешната видеовръзка от нашата страна са участвали Илиана Кирилова, административен ръководител на Софийска градска прокуратура, Росица Чернева, наблюдаващ прокурор, Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция“ - МВР и Стоян Йотев, началник-сектор в отдел „Криминална престъпност“ в ГДНП.