Раненият при обира в Сливен е преместен във ВМА
Раненият при обира в Сливен е преместен във ВМА / снимка: Sofia Photo Agency

Раненият при банковия обир в Сливен охранител Станчо Станев е преместен от областната болница в Сливен във Военномедицинската академия в София, съобщи д-р Васислав Петров, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”.

Простреляният тежко Станев претърпя успешна петчасова операция в Сливен, където бе отведен незабавно след раняването му от похитителя в банковия клон на Инвестбанк в Сливен около 16.00 ч. на 23 март.

Според д-р Васислав Петров преместването му е извършено със съдействието на ръководството на банката и съгласието на близките му. Причината за това не е влошаване на състоянието на пациента. „Състоянието на пациента е стабилно, ние нямаме нищо против той да бъде наблюдаван в лечебно заведение с по-висок стандарт и много добри специалисти”, каза д-р Петров.

Генерал-майор проф. Стоян Тонев, началник на ВМА, коментира че оперативните интервенции, които са направени на Станчо Станев в болницата в Сливен са доста сериозни и нелеки. „Сега започват усложненията, което е нормално след няколко дни и разговаряхме с колегите в Сливен, и решихме да го вземем при нас и да се опитаме да ги преодолеем тези усложнения”, каза ген. Тонев, цитиран от БГНЕС. По думите му Станев продължава да бъде с опасност за живота.

На 23 март около 16.00 ч. охранителят Станчо Станев беше прострелян, след като 27-годишният Стефан Петров Стефанов, охранител от село Кортен, нахлу в клон на Инвестбанк в центъра на Сливен и взе шестима служители в банката за заложници. Той бе опериран от хирурзи на сливенската болница и гръден хирург от Стара Загора. Стефанов е обвинен за опит за грабеж, опит за убийство и взeмане на заложници. Похитителят не е искал откуп. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана бе освободена 39 часа след нахлуването му в офиса на банката.