Райчинов за бюджета на НЗОК: Да не би да са върнали тайно Дянков?
Райчинов за бюджета на НЗОК: Да не би да са върнали тайно Дянков? / снимка: БГНЕС
Райчинов за бюджета на НЗОК: Да не би да са върнали тайно Дянков?
67502
Райчинов за бюджета на НЗОК: Да не би да са върнали тайно Дянков?
  • Райчинов за бюджета на НЗОК: Да не би да са върнали тайно Дянков?

Ако бюджетът на Здравната каса за тази година не бъде актуализиран до 8-и ноември, лекарите в страната излизат на протест. Това съобщиха от съсловната организация, откъдето допълниха, че след като средствата за болниците са орязани с 20 на сто за септември, има опасност през втората половина на ноември да се стигне до там, че лекарите да започнат да обслужват само спешни случаи.

Пред Дарик председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов изрази недоволството си и от предлагания проектобюджет на касата за следващата година, който предвижда болниците да получат с 201 млн. лева по-малко от тази година. „Когато се запознах с проектобюджета си помислих да не би междувременно да са уволнили финансовия министър Петър Чобанов и тайно да са върнали Симеон Дянков", посочи Райчинов.

Междувременно несъгласие с планираните за следващата година средства на касата изразиха и пациентски организации и синдикати. От федерацията на синдикатите в здравеопазването описаха бюджета за 2014-а като по-лош дори от настоящия, тъй като никъде при изготвянето му не бил отчетен фактът, че на касата още тази година няма да й достигнат 150 млн. лева, за да плати на болниците.

Опасността след 15-и ноември лекарите да започнат да приемат само спешни случаи Райчинов описа като мярка, която може да се предприеме както в знак на протест, така и от солидарност с лекарите, които работят в болниците.

„Защото те буквално ще останат и без заплати, и без възможност да работят, така, че те по-добре да спрат, отколкото да рискуват живота на хората. Връщаме се към времената отпреди много години, когато болният трябваше да си носи лекарства, храна, пране, абсолютно всичко", коментира той.

За председателя на лекарския съюз планираният бюджет на касата за следващата година е крайно недостатъчен, за да покрие нуждите на лекарите и пациентите.

„Просто се чудих, докато го четох, дали междувременно не са уволнили сегашния финансов министър Петър Чобанов и тайно не са върнали Симеон Дянков", пошегува се той.

Не по-различно е мнението за бюджета и на синдикатите в здравеопазването. От тяхната федерация също настояха за корекция на тазгодишния бюджет на касата и уточниха, че започват допитване за организиране на протестни действия. Протести не са изключени и от страна на пациентските организации. Според Иван Димитров, който е представител на пациентите в Надзорния съвет на касата, когато държавата подложи на риск българския пациент, тези, които го представляват, няма как да останат безпричастни.

„Плаши ни това, че здравеопазването отново е недофинансирано. Затова и днес, в крайна сметка, от Надзорния съвет взехме единодушно решение да се направи спешна среща с министър-председателя, здравния министър и финансовия министър, на която да си кажем мнението, за да се направи така, че наистина здравната ни система да бъде финансирана адекватно", коментира Димитров.

Не е възможно през 2014-а касата да разполага с 200 млн. лева по-малко за болниците, при условие че тазгодишните средства не достигат със 150 млн, единодушни са лекари и пациенти.