/ БГНЕС
За България сътрудничеството с ЮНЕСКО има приоритетно значение, защото сме страна с богато културно наследство. Страна, допринесла за развитието на европейската цивилизация, работеща за изграждането на един мирен свят, основан на сътрудничество и преодоляване на етнически, религиозни и расови различия. Това каза президентът Румен Радев след срещата си с генералния директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура - ЮНЕСКО, Одре Азуле, която е на двудневно официално посещение в България по покана на държавния глава. Радев и Азуле разговаряха на "Дондуков" 2, а преди това генералният директор на ЮНЕСКО изнесе лекция в Софийския университет "Св.Климент Охридски".

Президентът Радев: ЕС се нуждае от по-ефективни механизми за вземане на решения

Подкрепяме усилията за реформи на г-жа Азуле, и то за стратегическа трансформация на организацията, насочена към по-ефективно постигане на целите за устойчиво развитие, каза президентът Радев.

Той посочи, че е поканил Одре Азуле да сподели с нас 24 май, "да усети вълнението от уникалния празник на един народ на духа, за когото просветата, културата, писмеността са нещо свято". Вярвам, че присъствието на генералния директор на ЮНЕСКО на този празник е признание за приноса на страната ни към световната културна съкровищница, каза Радев.

С Одре Азуле са разговаряли за сътрудничеството между България и ЮНЕСКО, което, по думите на президента, има забележителна история, факти от която Радев припомни.

България и в момента е член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, а българката Ирина Бокова беше начело на организацията два мандата.

Обсъдихме и нашите приоритети в ЮНЕСКО, свързани с образованието, с отворената наука, със значението на информацията и комуникацията, с етичните проблеми и принципи, на които трябва да се подчинява развитието на изкуствения интелект, каза президентът Радев, като добави и темите за равенството между половете и дигитализацията, опазването на културното наследство.
БТА