/ БГНЕС
В първата половина на януари президентът Румен Радев ще свика Консултативния съвет по национална сигурност заради въпроса с Република Северна Македония. Това съобщи държавният глава пред медиите веднага след официалната церемония, на която Централната избирателна комисия (ЦИК) връчи удостоверенията на избраните за президент и вицепрезидент на България от произведените на 14 и 21 ноември избори.

"Важно е да има позиция на този най-висш политически орган. Трябва да ускорим процеса по евроинтеграция на РС Македония, но при зачитане на националния интерес. Важно е да разберем, че правата на македонските българи, създаването на условия за тяхното пълноценно включване в обществения, в политическия, в културция живот на страната е въпрос от изключителна важност и за България. Аз не веднъж съм призовавал и за прекратяване на езика на омразата", подчерта Радев.

Помолен на коментира мораториума на цените на тока, Радев заяви, че цените на електрическата енергия са огромен проблем не само в България, но и в целия ЕС, и затова трябва да се вземат всички необходими мерки, които да облекчат положението, както на домакинствата, така и на небитовите потребители.

"Това трябва да става изцяло в рамките на закона и мисля, че тук се нуждаем от задълбочен експертен анализ - какво става с нашата енергийна система, какви са проблемите, за да стигнем до това състояние, какви са проблемите в по-широк европейски контекст", коментира президентът.

Той отбеляза, че мораториумът ще има временен ефект и наистина потребителите не трябва да поемат цената на проблемите, генерирани с години в енергийната система, но не трябва да се допуска след края на мораториума той да създаде други големи проблеми, които в момента дори не могат да се предвидят.

На въпрос, свързан с реформите в съдебната система, той отговори, че тези промени трябва да бъдат извършени с отстояването на обществения интерес и създаването на такива условия, че корупцията и беззаконието да бъдат наказвани, независимо кой е на власт. "Нуждаем се и от конституционни, и от законови промени", смята държавният глава.

Той очерта като основни приоритети в работата си и през втория мандат укрепване на държавността, повече справедливост, повече законност, отстояване на националните интереси, създаване на всички необходими условия и подкрепа на институциите в тяхната работа, така че България да се развива като просперираща модерна европейска държава.