/ пресцентър, Президентство
Нуждаем се от още много усилия и работа, за да може правата на българското национално малцинство в Албания да се реализират в пълен обем. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в Тирана с представители на българското национално малцинство в Албания. Президентът е на държавно посещение в страната по покана на албанския си колега Илир Мета. 

Радев на прием по случай Трети март в Тирана: България и Албания са не само съюзници, но и приятели

Румен Радев открои значимия принос на българските дружества в Албания за отстояване на езиковата, културна и национална идентичност, въпреки трудностите и препятствията през годините. България остава твърдо ангажирана с каузата за защита на правата на сънародниците ни зад граница, подчерта още държавният глава.


За целта са необходими както отговорно отношение на българската държава, така и единни усилия от страна на българските дружества. Може да имаме успех в тази кауза, само ако има единство и дружествата говорят в един глас по важните въпроси след консултации и взаимодействие, заяви президентът и посочи, че е важно да бъде излъчена и обща кандидатура за Комитета за националните малцинства към албанското правителство

пресцентър, Президентство

Президентът заяви също така, че на срещите си в албанските държавни институции е получил уверение за ефективно прилагане на законите по отношение на националните малцинства и за приемането на необходимите подзаконови актове. Румен Радев отново открои ключовото значение на съхраняване на езиковата и културна идентичност чрез изучаването на български език като свободноизбираем предмет и чрез курсове, както и за признаването му за втори език в албанската образователна система. 

Радев: Европейската интеграция на Албания е в интерес на целия регион и на ЕС (СНИМКИ)

„Очаквам от ваша страна много по-голяма активност, защото вие трябва да работите с нашите сънародници и с децата. Изучването на български език е най-важното условие за опазване на идентичността и важен мост с България“, заяви президентът пред ръководителите на българските дружества. По думите му едно от условията да се увеличи броят на студентите от Албания, които учат в България, е именно доброто владеене на български език. 

пресцентър, Президентство

Държавният глава посочи, че е важно албанските граждани с българско самосъзнание да имат условия на предстоящото преброяване на населението да упражнят правото си на свободно волеизявление и българските дружества също имат своята важна роля за това.

На срещата представителите на българските дружества поставиха въпроси за опростяване на процедурите по придобиване на българско гражданство, както и за обучението по български език, като президентът Радев заяви, че предстоят реформи в тази област и облекчаване на процедурите.

пресцентър, Президентство

По време на срещата Румен Радев връчи Почетния знак на президента на почетния консул на България в Албания Селим Ходжай за неговия принос за развитие на двустранните отношения и за дългогодишната му активна подкрепа за сънародниците ни в Албания.