Президентът на България Румен Радев и хърватският му колега Колинда Грабар-Китарович
Президентът на България Румен Радев и хърватският му колега Колинда Грабар-Китарович / БГНЕС
Има проблем със срещата на върха ЕС – Западни Балкани през май, заяви президентът Румен Радев и допълни, че България ще положи усилия държавите с резерви  да седнат на масата на преговорите. Такива резерви вече изразиха Сърбия, Румъния, Кипър и Испания, заради участието в срещата и на Косово. След разговори с хърватския си колега Колинда Грабар-Китарович държавният глава коментира и случая „Скрипал”. Радев бе категоричен, че като страна председател на Съвета на ЕС България трябва да провежда балансирана политика. По думите му, за да предприемем следващи стъпки, трябват ясни доказателства. 
 
Според президента Румен Радев България е успяла да върне фокуса на ЕС върху Западните Балкани и среща разбиране от Брюксел. Той обаче отчете и това, че предстоящата през май среща на върха е изправена пред изпитания.

Президентът на България Румен Радев и хърватският му колега Колинда Грабар-Китарович
БГНЕС

„Виждаме, че има проблем, вече изразен от някои държави и резерви. Всичко това съответно от Испания, Румъния, Кипър, Гърция. Аз все пак съм убеден, че България ще продължи да полага усилия тези държави от ЕС да бъдат на масата. Защото видяхме, че няма друг начин да осигурим стабилност, сигурност и просперитет, освен диалога“, каза Радев.
 
Президентите на България и Хърватия коментираха изгонването на руски дипломати от редица страни след случая „Скрипал”. Като председател на Съвета на ЕС България провежда политика на диалог и баланс, заяви Румен Радев.

Президентът на България Румен Радев и хърватският му колега Колинда Грабар-Китарович
БГНЕС

„Виждаме, че така позиция взе и Австрия, която е следващият председател на Съвета на ЕС, отделно е лоялен член на съюзите, в които членува, ЕС и НАТО. Но това са съюзи, които се основават на много ясни ценности. Една от тези ценности е прозрачността и за да предприемем следващи стъпки, ние трябва наистина да получим ясни и безспорни доказателства“, каза българският президент.

Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович
БГНЕС

Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович смята, че диалогът с Русия трябва да продължи. Русия е световна сила, с която освен за взаимните спорове, трябва да се разговаря и по много други въпроси като международната сигурност, борбата с тероризма и останалите заплахи, с които се сблъскваме, посочи Китарович.
 
„Политиката на диалог трябва да бъде единствената политика. Време е да се опитаме ЕС, нашите държави и Русия да се върнем диалог и да се придвижим към нормализация на отношенията“, каза Китарович.
 
Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович обсъдиха и двустранните отношения между България и Хърватия. Търговският обмен между двете страни в момента възлиза на 100 млн. евро  годишно. Двамата заявиха, че виждат сериозен  потенциал в развитието на търговските отношения и туризма и анонсираха създаването на въздушна линия София-Загреб.

Президентът на България Румен Радев и хърватският му колега Колинда Грабар-Китарович
БГНЕС