/ iStock/Getty Images
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Съюзът на хотелиерите в Златни пясъци и Алиансът на туристическата индустрия в България подкрепят исканията на колегите си от Слънчев бряг, според които правителството незабавно трябва да вземе мерки за спасяване на летния сезон.

Според представителите на бизнеса задължително трябва да се удължи мярката 60/40. В повечето държави в Европа например помощите в подкрепа на персонала се предоставят директно на служителите в туризма, вместо да се ползват туристическите фирми за посредници, обясни хотелиерът от Слънчев бряг Венелин Ташев, цитиран в прессъобщението, разпространено от БХРА.

"Крайно време е и държавата, която постоянно декларира, че туризмът е сред приоритетите ѝ, да подпомогне най-големите инвеститори в туризма - хотелиерите", категоричен е председателят на БХРА Георги Щерев.

Той припомня, че хотелиерите са единствените представители на туризма, които не получиха целеви компенсации от началото на кризата. "На заведенията бяха дадени обезщетения като част от оборота за времето, през което са били затворени, туроператорите получиха неколкократна помощ, както за да върнат пари на своите клиенти и доставчици, така и за фирмени разходи. Екскурзоводите също ще получат пари до средата на юни. Така само най-големите инвеститори остават неглижирани от държавата, въпреки че са гръбнакът на туризма".

От БХРА предложиха десетки варианти да се компенсират хотелиерите, които официално не бяха затворени, но на практика не можеха да извършват дейност, напомнят от организацията. Сред тях бе осигуряване на евтини кредити за бизнеса и персонала за стартиране на летния сезон, предоговаряне на старите заеми, нов мораториум върху кредитите, подпомагане с 2000 лева на хотелска стая, компенсации в размер на 30 на сто от спада в оборота и дори изкупуване от страна на държавата на дялове в хотелите срещу финансиране с опция за последващо обратно изкупуване. Нито един от този модели обаче не бе приет и не заработи, изтъкват от БХРА.

Според Венелин Ташев, за да има някакъв сезон и надежда за оцеляване на ваканционните хотели е задължително да се осигури навременно и при лесни и ясни процедури субсидирането на местата в самолетите и на седалките в автобусите. Хотелиерите настояват още за намаляване на данъците за сгради на 100 процента за неработещите обекти и на 50 процента за работещите, които са без туристи.

Сред исканията на бизнеса, които БХРА също подкрепя, са още отпадане на входните тестове или поемане на цената за тях от страна на държавата, улесняване на визовия режим, ефективно и евтино издаване на визи, гарантиране на ниски цени на чадъри и шезлонги и за хотелиерите, които впоследствие ги предлагат безплатно на своите гости.

Ако исканията на хотелиерите не бъдат изпълнени до 2 юни, от Клуба на хотелиера са готови да блокират пътя от Варна за Бургас, за да защитят бизнеса и инвестициите си, както и интересите на своите служители и туристи, се посочва в прессъобщението. Организацията е член на БХРА.
БТА