Ястреби тормозят жителите на добричко село
Ястреби тормозят жителите на добричко село / www.sxc.hu
Ястреби тормозят жителите на добричко село
46378
Ястреби тормозят жителите на добричко село
  • Ястреби тормозят жителите на добричко село

Ястреби тормозят жителите на добричкото село Паскалево, като изтребват домашните им птици в дворовете. За случая алармира местната жителка Лиляна Стоева.

Лиляна Стоева разказа пред Дарик, че преди известно време видяла кафява птица, която се спускала от елхата в двора й ниско към земята. Помислила, че птицата е сова. После намерила три изядени пилета, от които били останали само крилата, крачета и перушина. Лиляна имала 23 пилета, но от тях оцелели само 13.

Неин съсед ловджия споделил, че също му изчезнали няколко кокошки и видял как
хищната птица грабва юрдече от двора му. Човекът казал, че нападателят е ястреб-кокошкар.

Друг жител на Паскалево пък наблюдавал двойка ястреби. Преди два дни местен човек видял, как грабливата птица му отнася петле от двора.

„За първи път в живота си виждам такова нещо. В тревога сме, хищникът ни изяде животинките", оплака се Лиляна Стоева. Тя разказа, че преди време в селото имало и нашествие на лисици, които влизали в дворовете на хората.

Председателят на Ловно-рибарско дружество - Добрич Илия Михайлов съобщи, че може да изпрати в Паскалево специалисти да проучат случая и да решат какво да се направи. Илиев напомни обаче, че по закон не може да се извършва отстрел на вредни животни на по-малко от 200 метра от населено място.

В много села на община Добричка през март тази година е имало нашествие от лисици. Тогава от ловното дружество, съгласувано с Държавно горско стопанство - Добрич, издали на ловците индивидуални разрешения за отстрел на вреден дивеч.

От Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) заявиха, че ястребът е защитен вид според Закона за биологичното разнообразие и за отстрел е невъзможно да се говори. Оттам съветват пострадалите стопани от Паскалево да се обърнат към Регионалната инспекция по околната среда и водите, за да могат да се установят щетите. От БДЗП съобщиха, че има различни способи за решение на проблема, като например примамване, улавяне и преместване на птицата.

Други новини от Добрич