Янев разказа с какви сигнали се сблъсква комисията за помилванията
Янев разказа с какви сигнали се сблъсква комисията за помилванията / снимка: Sofia Photo Agency
Янев разказа какви сигнали са постъпили във временната комисия за помилванията
51236
Янев разказа какви сигнали са постъпили във временната комисия за помилванията
  • Янев разказа какви сигнали са постъпили във временната комисия за помилванията

8-10 граждани досега са поискали да бъдат изслушани от временната парламентарна комисия за помилванията в рамките на двата мандата на предишните президент и вицепрезидент Георги Първанов и Ангел Марин. Това обяви председателят й Яне Янев. Тези хора са готови да дойдат с документи, но искат анонимността им да бъде гарантирана, уточни той.

По думите му една от потърпевшите от Пловдив е донесла копие на запис на заповед на длъжностно лице, взело подкуп в размер на 15 000 евро, за да се осъществи помилване. Става въпрос за престъпници, а не за балерини, подчерта Янев.

Той разказа и за друг сигнал, постъпил в комисията: „Единият от сигналите касае чуждестранни лица, спортисти, които са придобивали българско гражданство в изключителни случаи на привилегирована натурализация. Тази практика е станала твърде честа. Става въпрос за допуснат максимален брой състезатели, които веднъж станали български граждани, вече могат автоматично като граждани на Европейския съюз да имат право да се картотекират като състезатели в рамките на ЕС и извън него".

На заседанието присъства и депутатът от левицата Мая Манолова, макар официално социалистите и ДПС да отказаха участие в нея. Тя обяви, че 61 народни представители са внесли искане в Конституционния съд, за да тълкува текстовете от основния закон, обуславящи необходимостта от втори указ на държавния глава за възлагане на правомощия на вицепрезидента в ситуация на повтаряне на мандат. Към момента конституционните съдии са се произнесли, че искането е допустимо, чака се решение, уточни Манолова.

Междувременно стана ясно, че Институтът за модерна политика е започнал гражданско наблюдение на комисията за помилванията.