Яне Янев обвини Гиньо Ганев, че е поръчков защитник
Яне Янев обвини Гиньо Ганев, че е поръчков защитник / снимка: Sofia Photo Agency

"Гиньо Ганев е поръчков защитник, обслужващ интересите на поредните управляващи в България". Тези обвинения отправи депутатът Яне Янев към омбудсмана на републиката, по време на визитата си в Плевен.

Лидерът на РЗС го окачестви и като личност, подаваща се на натиск от страна на Бойко Борисов. Упреците към омбудсмана са вследствие на отказа му да сезира Конституционния съд за отпадане от правилника на Народното събрание на текстове, забраняващи независими депутати да правят парламентарни групи.

Според Яне Янев управляващите се страхуват от РСЗ и затова не допускат Конституционния съд да се произнесе дали правилника на НС е противоконституционен, в оспорваните текстове.

Ръководителят на разпадналата се парламентарна група обясни, че ще се обърне към всички институции, имащи право да сезират Конституционния съд и рано или късно той ще бъде сезиран. "Гиньо Ганев се страхува да признае, че е притискан, каза още Янев. Той изрази предположение, че омбудсманът е отказал да сезира съдебната инстанция, защото от ГЕРБ са му обещали подкрепа за втори мандат на този пост или място в Конституционния съд.

Относно ситуацията с Румяна Желева, Янев заяви, че ако се стигне до втора кандидатура на страната ни за еврокомисар, то РЗС има трима подходящи кандидати. Това са Димитър Абаджиев, Димитър Чукарски и Атанас Семов.

Други новини от Плевен