Първанов и посланиците от ЕС посетиха най-голямото земеделско училище в България
Първанов и посланиците от ЕС посетиха най-голямото земеделско училище в България / netinfo

С посещение на най-голямото земеделско училище в България - Земеделската професионална гимназия "Климент Димирязев" в Сандански, започна вторият ден от традиционната среща "без вратовръзки" на президента Георги Първанов, посланиците от ЕС и от страните-кандидатки за членство.

Българското земеделие има своето добро бъдеще, убеден съм в това, защото имаме изключителен потенциал, каза президентът Първанов пред учениците и техните учители. По думите му това е училище, с което можем да се похвалим пред Европа и което ясно показва, че в България земеделското образование има добри традиции.

Президентът отбеляза модерното обучение, добрата материална база, високо подготвените преподаватели и разнообразните специалности в училището. Той изрази увереност, че неговите възпитаници ще създават модерно българско земеделие, което ще бъде израз не само на дълбоката си традиция, но и ще покаже, че България държи на земеделието като на свой приоритет.

В училището, което тази година чества 50 години от създаването си, учат 720 ученици в 30 паралелки. Те се обучават в специалностите икономика и мениджмънт, растениевъдство, цветарство, лозарство, лозаро-винарство, селскостопански машини, хлебни и сладкарски изделия. Училището има контакти със сродни училища във Франция, Германия, Македония, Холандия.

Президентът и дипломатите разгледаха гимназията, кабинетите и лабораториите. Български и холандски ученици, който са на специализация в Сандански, показаха на гостите направено от тях холандско сирене.

Директорът на гимназията Емил Терзийски подари на президента юбилеен медал за 50-годишнината на гимназията и снимка от предишното му посещение в гимназията през 2004 година. Срещата на Георги Първанов и посланиците завършва с посещение на Роженския манастир и Мелник.