Публикуват в Интернет имената на сътрудниците на бившата ДС
Публикуват в Интернет имената на сътрудниците на бившата ДС / netinfo

Имената на сътрудниците на бившите тайни служби ще се публикуват в Интернет. Това реши парламентът, като прие на второ четене текстове от законопроекта за разсекретяване на досиетата.

Публикуването в мрежата ще става едва, след като съответните лица бъдат информирани. Засегнатите ще имат право да обжалват обявяването пред Върховния административен съд. 1,30 часа – време, в което пленарното заседание бе прекъснато – бяха нужни на депутатите от работната група по закона, за да решат дали оповестяването да е преди съдебната жалба или след произнасянето на съда.

Лицата, заемащи публични длъжности, за които има само картон в архивите на бившите тайни служби, също ще бъдат огласявани от комисията по досиетата. Нещатните и щатните съдружници ще се разкриват, ако има данни за тяхното лично кадрово дело, щатните разписания или ведомостите за заплати.

За оповестяването на секретните сътрудници ще е достатъчно в архивите да има собственоръчно написани доноси, документи от ръководилия ги служител или данни в справочните масиви.

Обсъждането на законопроекта продължава на второ четене.