Прът в колелото на „Лафка и Карадере
Прът в колелото на „Лафка и Карадере / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Пълно мълчание в ДПС - засега никой от съпартийците на Пеевски не потвърди, че той ще бъде част от листата за евроизборите. Другите партии също не коментираха случая.

Междувременно обаче един закон, приет по предложение на депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев - този за офшорките, върви към ревизия в пленарна зала. Това поне иска Георги Кадиев от левицата, в опит да се спре бъдещото строителство на Карадере.

Идеята е офшорни фирми с неясни собственици да не могат да участват в договори и сделки с общините и държавата.

Ако предложените промени бъдат приети, може да се стопира в зародиш строителството в Карадере. Там две офшорни фирми са съдружници в компанията - кандидат за проекта. Тогава единственият шанс той все пак да стартира ще бъде, ако тези фирми разкрият кои са реалните им собственици.

„И ако вече има връзка между собственика - ако той е български политик, общински деятел - и проекта, тогава вече можем да правим изводи за някакви корупционни сделки. Аз не смятам, че е правилно държавата да се превръща в данъчен рай за мръсни пари", обяснява Георги Кадиев от „Коалиция за България".

Общините също няма да сключват договори с офшорки, ако техните собственици са неясни.

„Втората поправка е взета от това, което се случи с Лафка. Булгартабак беше купена от голяма офшорна компания, кандидатстват за концесии и лицензи в общини за изграждане на павилиони", допълва Кадиев.

От компанията - концесионер на павилионите отказаха да коментират инициативата с аргумента, че какъвто е законът, такъв ще го спазват.

Казусът вече предизвика недоволството на малкия бизнес, който заподозря общините в съучастие за създаване на монопол. А според Георги Кадиев, така приет, законът създава възможности за злоупотреби.

В сегашният си вид законът е внесен от двама депутати от ДПС - Делян Пеевски и Йордан Цонев. Единият и днес не беше в парламента, а другият не пожела да коментира предложените поправки, защото не бил добре запознат с тях. Идеите не са съгласувани и между съпартийците на Кадиев.

Източник: NovaNews.bg