Провеждат акция заради 12 производства за измами по еврофондове
Провеждат акция заради 12 производства за измами по еврофондове / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

30 адреса в шест български града са претърсени при съвместна операция на специалното звено за борба със злоупотребите с еврофондовете, ГДБОП, ДАНС и прокуратурата. Това съобщи шефът на звеното Маргарита Попова. Акцията е във връзка с 12 досъдебни производства за измами по еврофондове.

Попова съобщи още, че щетите, които евентуално е можело да бъдат нанесени на държавата са в размер на шест милиона лева. Акцията е проведена в над 30 адреса в София, Пловдив, Стара Загора, Нова Загора, Сливен и Шумен, съобщиха още от специалното звено за борба с измами с евросредства. От прокуратурата съобщиха още, че до момента има образувани 84 досъдебни производства и 32 преписки за измами, свързани с еврофондовете. От тях по програма САПАРД са 32 досъдебни производства и 11 преписки, по програма „Леонардо да Винчи” – 23 досъдебни производства и една преписка, по програма ИСПА – едно досъедебно производство, по програма ФАР 15 досъдебни производства и 13 преписки.

От специалното звено за борба с измамите с еврофондовете се похвалиха още, че е създаден регистър на материалите, по които се работи в цялата страна и, че във всяка апелативна прокуратура в българските градове има отделен прокурор, които се занимава с подобни дела.