Проверяват дома за деца, от който се удавиха две момчета
Проверяват дома за деца, от който се удавиха две момчета / DarikNews.bg, архив

Няма виновни за случая с двете удавени в Янтра момчета, коментира Росица Димитрова, директор на Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в Община Велико Търново след направена от нея проверка. По нейни думи документацията на Дома за деца, където са били настанени момчетата, е изрядна и няма пропуски на персонала. Предстои със становище да излязат и редица институции, които също започнаха проверки. В същото време от Сдружението на сираците в България поискаха оставките на директорката на дома и на експерти в общинската администрация.

Откриха тялото и на второто дете, което се удави в Янтра

В събота три 15-годишни момчета се разписали в присъствената книга, че излизат на двора, но след това напуснали дома и решили да поплуват на необезопасено място в река Янтра.

Две от децата били повлечени от силното течение и се удавили. След трагедията с 29-те деца от социалното заведение вече работят психолози от Центъра за обществена подкрепа във Велико Търново, обяви директорът на Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" към общината Росица Димитрова.

Тя добави, че върви процедура по закриването на въпросния дом и извеждането на децата в двата Центъра за настаняване от семеен тип. Според нея моделът на настоящото социално заведение, при който под един покрив съжителстват деца на различна възраст, не е удачен.

Откриха тялото на едното дете, изчезнало във водите на река Янтра

Димитрова коментира още, че в дома възникват проблеми и заради липсата на квалифициран персонал. Поради тази причина е започнала процедура по закриването му, която се очаква да приключи до една година.

"Според мен няма виновни за нещастието. Не съм намерила пропуски в документацията и в установения ред в дома, но аз не съм прокурор, нито разследващ полицай, за да казвам кой е отговорен за случилото се", коментира Димитрова.

Минути преди пресконференцията в общината, изявления направиха председателят на Съюза на сираците в България Слави Михайлов, бащата на удавения Мартин Петров и неговия 16-годишен брат-Дамян. Двете момчета и 11-годишната им сестра Мария от 2014 година са настанени в дома. Това се случило, след като бяха отнети родителските права на майка им Севда Петрова. Причината беше, че тя и мъжът, с когото съжителства - Румен Маринов, са склонявали децата към разврат, като са ги изпращали в дома на педофила Пол Ренаф.

Тогава съдът постанови за тях по 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок. Те останаха без достъп до трите си деца.

"На 14 юли 2014 година е предявен иск от Дирекцията по социално подпомагане за лишаване на майката от родителски права. Децата са се водили с неизвестен баща. През ноември същата година съдът е постановил да бъдат настанени в социалния дом и е определил режим на свиждане на майката със синовете и дъщеря й. На всяко дете е определено и настойничество от представители на приюта. През април тази година Румен Маринов предявил искане за признаване на трите по-големи деца, но процедурата все още не е приключила", съобщи пред медиите Мариета Гъркова от Агенцията по закрила на детето.

"Децата ни бяха взети от Агенцията за закрила на детето, но едното ми го върнаха в ковчег. Сега кой ще понесе отговорност? Преди години се признахме за виновни, че сме ги изпращали при англичанина, защото адвокатите ни казаха, че в противен случай, ще ни изпратят за по 7 години в затвора. Мартин бе два пъти републикански шампион по лека атлетика, а сега ще го погребем в село Водолей", обясни Румен Маринов, който е строител и със Севда имат 6-месечна дъщеря. Думите му потвърди 16-годишният Дамян, който заяви, че родителите му не са знаели за контактите му с англичанина.

Той разказа, че в събота също излязъл от дома като написал в дневника, че отива да се разхожда. Реално обаче от 14 до 16 часа със свой приятел е пренасял дърва, като по този начин изкарал 20 лв.

Председателят на Сдружението на сираците в България Слави Михайлов заяви, че ще наеме адвокати на почернените родители, за да заведат дела срещу виновни длъжностни лица.