/ ThinkStock/Getty Images
Задържаните надзиратели от варненския затвор са допускали периодично многократно осъждан и известен автокрадец да излиза на свобода и да се връща преди вечерната проверка, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По-рано стана ясно, че трима надзиратели от Варненския затвор са задържани след акция. Срещу пари те са пускали в отпуск автокрадец. Те са привлечени като обвиняеми за нарушаване на служебните задължения с цел да набавят за другиго облага, от което са могли да настъпят вредни последици.

Задържаха трима надзиратели от Варненския затвор

Прокуратурата тепърва ще установява дали надзирателите са давали и на други затворници да излизат навън
, както и дали въпросният затворник има общо с извършени на територията на Варна автокражби.

Румяна Арнаудова коментира също и провелата се среща на главния прокурор с граничните полицаи, които Турция иска страната ни да екстрадира и съди.

Преди 10 години турски катер навлиза на българска територия и при изпълнение на служебните задължения на българските граничари се стига до смъртта на един турски гражданин.

Задържаните надзиратели пуснали 6 пъти затворник да излезе нелегално от Варненския затвор

Арнаудова обясни, че според направеното тогава разследване служителите на реда са действали правомерно. Европейският съд по правата на човека е стигнал до същия извод след заведен иск от страна на роднини на загиналия.

Тя допълни, че по време на срещата българските граждани са получили уверение, че прокуратурата ще съдейства за справедлив процес. Също така по думите й има шанс да не се допусне тяхната екстрадиция. Те са получили и разяснения за процедурите, които се водят в момента и какви са следващите стъпки по тях.