Проучването – една възможност за пациентите да правят информиран избор
Проучването – една възможност за пациентите да правят информиран избор / снимка: БГНЕС

Дарик радио стартира първото по рода си изследване, което ще определи „Най-добрите лекари в София". С помощта на консултантите от Gallup International медията ще попита всеки лекар в 25-те най-големи болници в столицата кои според тях са тримата най-добри медици в съответната специалност. Първан Симеонов от Gallup International разказва подробности около методологията:


Какво представлява методологията, по която ще се извършва допитването?

Накратко: лекарите специалисти в 40 специалности в големите болници на София оценяват колегите си в съответната специалност в анонимна анкета. Освен утвърдени имена, предвидена е възможност да се посочат и перспективни млади лекари. Имат възможност да гласуват всички специалисти в 25 от многопрофилните и от утвърдените в съответни специалности болници на София. Подборът им, контактът с тях, предварителното допитване за препоръки - всичко това е дело на екипа на „Дарик". Въобще пилотното провеждане на анкетата е резултат от енергичността на този екип - на него пада цялостната организация и постоянният контакт с ръководителите на болниците, разпространяването на въпросниците, събирането на готовите, съблюдаването на сроковете и т.н. Разбира се - при спазване на анонимността.„Галъп интернешънъл" обработва и обобщава резултатите.

Правено ли е подобно допитване и на друго място в света?

„Дарик" адаптира тази анкета от САЩ. Тя е - преди всичко - една добра идея за България. Идея, която в идните години ще се развие и се надяваме да покрие здравните заведения в цялата страна. Това е нейното първо издание - с течение на годините тя може да се промени, да се усъвършенства или просто да разшири обхвата си. При всички случаи нейните резултати ще бъдат полезни и на тях ще може да се разчита. Анкетата няма да излъчва първенци, а групи от първенци. Тя няма да е класация, няма да произвежда звезди, а ще помага на пациентите.

Защо избрахте тази методология?

Методът е добър, защото е интуитивно ясен и логичен - лекарите дават оценка в рамките на специалността си. В същото време тази методика дава възможност за съчетаване на белези на количествено и на експертно проучване. От една страна, резултатите почиват на немалко мнения и затова са надеждни, а от друга, това няма да са масови мнения, а оценка на професионализма от страна на самата колегия. Разбира се, в някои специалности работят не толкова много лекари, оценките в крайна сметка ще се влияят и от информацията, с която лекарите разполагат за колегите си, от пристрастия, от наложени мнения и т. н. и това са обстоятелствата, които съпътстват всяко допитване.

Доколко потребителите на крайната класация ще могат да разчитат на обективна оценка?

Потребителите на здравни услуги ще разберат каква в общи линии е самооценката на гилдията. Това е преди всичко анкета - тя не носи претенцията за представителност или качествата на социологическо проучване. Но носи най-важното - още една възможност за пациентите да правят информиран избор, при това избор, който идва не от думите на познати, не от интернет, не от неволята, а от самата професионална общност на лекарите.