Протестиращите фермери чакат министъра на земеделието
Протестиращите фермери чакат министъра на земеделието / снимка: Sofia Photo Agency
Очаква се министърът на земеделието и храните Валери Цветанов да излезе и да говори с протестиращите фермери. Пред сградата на ведомството се събраха над 1500 души. Движението в района на министерството не е затруднено. Събралите се на национален протест фермери искат изплащане на дължимите субсидии.

След многократни ултиматуми от страна на протестиращите животновъди към министър Цветанов да излезе и да говори с фермерите, млекопроизводителите са готови да щурмуват Министерството на земеделието и храните.

След среща с министъра председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Андриан Цаконски съобщи, че Цветанов събира своите заместници, които от по-дълго време от самия него са в министерството.

Досега на млекопроизводителите са изплатени субсидиите за литър качествено мляко до март и фермерите настояват да им бъдат платени и средствата за месеците оттогава досега. Министерството на земеделието и храните е направило предложение за изплащане на 22 евро на тон по млечна квота, което според Цаконски е недопустимо, тъй като това означава, че средствата са не повече от 4 стотинки за литър мляко.