Протести в 10 града срещу решението за строителство в парк Пирин

На 4 януари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и граждани ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк "Пирин".
 
Протестното шествие в София започва в 18.30 ч. от паметника на Алеко Константинов на кръстовището на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий", съобщиха организаторите.
 
Нено Димов: Няма да има строителство на хотели и сгради в парк Пирин

Исканията на протеста са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който "саботира основната функция на екоминистерството" - да опазва природните богатства на България.
 
Във връзка с многократно представяната информация, че ключът на раздора е втори кабинков лифт, "За да остане природа България" заявява следното:
 
Димов оттегля проекта за промяна на концесията на Национален парк "Пирин"

"Протестното шествие е срещу отварянето за строителство на 48% от територията на Национален парк "Пирин" (много повече от едно трасе за лифт), с което се погазват Законът за защитените територии и европейската директива за природните местообитания.
 
Протестът е срещу подмяната на процеса на обществено обсъждане за промени в плана за управление на Национален парк "Пирин" - подадени са хиляди граждански становища срещу строителството в парка, които и досега не са внесени и нямат отговор.
 
Протестът се организира както от природозащитници, така и от граждани, които са против корупцията, непрозрачното взимане на решения и държавната подкрепа за бизнеси, които източват в офшорни фирми спечеленото в ущърб на българската природа.
 
Идеята за изграждане на втори лифт в Банско става все по-реална

Решението на Министерски съвет отслабва защитата на Пирин като отваря врати за сечи на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст между 100 и 500 години. Уникалните екосистеми на Пирин и особено вековните гори са дом на мечки, вълци, диви кози, редки видове сови и кълвачи, както и на над 70 ендемични растения, от които над 30 се срещат само там и така Пирин притежава най-голямата концентрация от такива видове в България.

За да бъдат тези гори това, което са в момента - Ноев ковчег на биологичните видове на Европа, те са се еволюирали хиляди години, без да бъдат увреждани от човешка дейност. Няма как да има компенсаторно залесяване, което би възстановило пораженията от унищожаването на природата на Пирин".
БГНЕС