Промяната на здравните вноски зависи от общата данъчна политика
Промяната на здравните вноски зависи от общата данъчна политика / netinfo

Логично е ДДС върху лекарствата да бъде поне намалено, все пак имаме европейски опит и в повечето страни ДСС върху лекарствата е диференцирано. Когато това се коментира трябва да се има предвид общата данъчна политика на държавата, защото премахването на един такъв данък може да отвори голяма дупка в държавния бюджет. Това коментира в предаването „Седмицата” на Дарик заместник-министърът на здравеопазването и председател на УС на НЗОК Емил Райнов.

Промяната на здравноосигурителната вноска може да стане на базата на обществен консенсус, това решение трябва да се вземе в контекста на общата данъчна политика, иначе се получава дестабилизация, от която никой няма интерес, каза още председателят на УС на НЗОК Емил Райнов.

При всекидневните ни срещи с представителите на БЛС ябълката на раздора са цените на услугите, лекарите непрекъснато искат увеличение. Така че ако някой смята, че повече здравноосигурителни каси ще доведат до по-ниски цени на услугите за пациентите, то това ще бъде катастрофа, коментира Емил Райнов.

Цялостната стратегия за здравеопазването в България е направена и стъпка по стъпка се върви по нея, въпреки че официално не е приета, обясни още Емил Райнов. Той посочи, че спорни моменти са трябва ли да има нова вноска, колко да бъде и как да се реализира, трябва ли да има задължителен втори стълб на здравно осигуряване и трябва ли да има доплащане на услугите от страна на пациентите и колко да бъде то.