Промените в Закона за съдебната власт минаха на първо четене
Промените в Закона за съдебната власт минаха на първо четене / БГНЕС
Велизар Енчев
85194
Велизар Енчев
Атанас Атанасов и Михаил Миков
Данаил Кирилов
Велизар Енчев
Атанас Атанасов и Михаил Миков
Данаил Кирилов
  • Велизар Енчев
  • Атанас Атанасов и Михаил Миков
  • Данаил Кирилов
  • Велизар Енчев
  • Атанас Атанасов и Михаил Миков
  • Данаил Кирилов

След три часа дебати депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт. Със 138 гласа "за" от всички парламентарни сили, един "въздържал се" и 19 депутати от БСП "против", законът беше приет.

Разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска, определяне на броя на гласове за вземане на решения и отпадане на тайното гласуване -това са част от предложените промени. В проекта се предвижда решенията в съдийската колегия да се взимат от поне осем от членовете й, а в прокурорската - от 6. Промените са предложени от Министерския съвет.

В пленарната зала бяха отправени критики към законопроекта, като първи своите упреци изказа независимият депутат Велизар Енчев.

"Днес е денят на голямото лицемерие в Народното събрание. Говори се за независима съдебна система, а това Народно събрание гласува за посочването на 11 члена на ВСС. Това ли е независимата съдебна система", попита независимият народен представител.

Енчев изреди текстове, които той вижда като "връх на лицемерието": "Параграф 1, ал. 2 и 3. Ал. 2 гласи: "Съдебната власт е независима", а ал. 3 казва "Правосъдието се осъществява в името на народа". Е питам как ще е независим ВСС след тези предложения и как ще отсъжда той в името на народа, когато 11 души във ВСС ще са избрани от партиите в парламента. По същество това ще е партиен избор. И ще попитам след като Народното събрание прави политически назначения във ВСС - т. нар. парламентарна квота, как тези съдии ще са независими. Чии съдии или прокурори ще бъдат избраните във ВСС от парламентарната квота - на народа, както пише, или на партията, която ги е инсталирала във ВСС? Отговорът е толкова елементарен, че не трябва да го казваме", каза Енчев.

Захариева защити промените в закона за съдебната власт

Депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов и лидерът на социалистите Михаил Миков също разкритикуваха предложените промени.

Атанасов каза, че тъй като нормативният акт се разглежда на първо четене, отношението трябва да е по принцип. "Именно изхождайки от принципни съображения, аз няма да подкрепя този законопроект най-малко на две основания. На първо място този законопроект е внесен от правителството, тоест изготвен е от правосъдното министерство, а аз съм гласувал против този министър. На второ място това е проект, който на практика ще узакони опраскването на съдебната реформа, защото с гласуването по Конституцията през декември съдебната реформа на практика беше опраскана. И аз не мога да подкрепя законопроект, който продължава заложените порочни текстове в Конституцията", каза Атанасов.

Брюксел има сериозни съмнения за независимостта на съдебната власт у нас

В дебата Миков изтъкна мотивите БСП-лява България да не подкрепи законопроекта. По думите му той е закъснял, защото сроковете в Конституцията определяли друга динамика на внасяне. Този законопроект няма да доведе до пълното прилагане на промените в Конституцията, подчерта соцлидерът.

Предложените промени в закона защити депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Конституцията установява императивно рамката на съдебната система и бройките на професионалната и парламентарната квота на ВСС преди 25 години, посочи той.