Променени са 8 закона срещу корупцията
Променени са 8 закона срещу корупцията / netinfo

“В инспектората на Министерски съвет /МС/ по щат работят шест души. Правомощията на дирекцията са да се отчита и да докладва директно на министър-председателя, като според тези правомощия инспекторатът има основание да ползва всички инспекторати в страната за извършване на проверки. Ако работата е добре организирана, шест души са напълно достатъчни.” Това заяви Николай Георгиев, ръководител на Главния инспекторат на МС, в предаването “Седмицата” на Дарик радио.

По думите му самото корумпиране не идва от това, дали заплатата е висока или ниска, а от това, дали искаш да си корумпиран, или не. Според него от разкритите далавери най-крупната е тази в Държавния резерв, т.е. корупцията на Димитър Димитров, председател на Държавния резерв.

По закон всяка от администрациите, установила някакво нарушение, е задължена да предава документите в прокуратурата. “България не е най-корумпираното място. Навсякъде по света има корупция - и по високите, и по ниските етажи”, допълни Георгиев.

"Конфликт на интереси, а не корупция е когато един държавен служител се вози на частен самолет на бизнесмен, който има интерес от неговата компетентност", каза Георгиев относно скандала около бившия премиер Симеон Сакскобургготски и бизнесмена Черани.

На въпрос, дали тройната коалиция спира корупцията, Николай Георгиев коментира, че не може да отговори поради длъжността, която заема, но обясни, че от началото на годината, за първите 6 месеца осем закона с антикорупционна насоченост са променени.

Чуйте цялото интервю в DarikNews audio