/ ThinkStock/Getty Images
Качеството на въздуха в Пловдив и източната част на областта след пожара в Катуница се нормализира
Районната прокуратура в Асеновград ще разследва причините за възникналия на 10 ноември пожар в Завода за преработка на плодове в пловдивското село Катуница, съобщиха от обвинението.

Очакват се резултатите за чистотата на въздуха над Катуница (ВИДЕО)

До момента са извършени огледи на местопроизшествието, разпитани са свидетели, иззети са записи от видеокамери в района.

Предстои назначаване на техническа експертиза и други процесуално-следствени действия за изясняване на причините за пожара. Срокът за приключване на разследването е двумесечен.

Голям пожар в завод в Катуница, евакуираха 100 души (ВИДЕО)

По първоначални данни, огънят е тръгнал от камион, който е извършвал товарни дейности. Хората, живеещи в близките къщи са били евакуирани.

Пожарът е унищожил напълно две сгради от фабриката. Пожарни автомобили с екипите цяла нощ са били на място и са обработвали засегнатите площи.

Качеството на въздуха в Пловдив и източната част на областта след пожара в Катуница се нормализира, съобщиха от РИОСВ. Регионалната екоинспекция и регионалната лаборатория към ИАОС са започнали до следят стойностите на показателите на въздуха в селото и областния град веднага след пожара вчера в предприятие за преработка на плодове.

Не са констатирани превишения на нормативно установените норми за нивата на замърсители в атмосферния въздух. Замерванията се извършват с мобилна автоматична станция, поставена в селото, уточняват от екоинспекцията.

Данните от вчера са показвали завишени нива по показател ФПЧ10, но през нощта нивата спадат и вече са нормализирани. Директорът на РИОСВ, е разпоредил станцията да остане в Катуница и да продължи работа в непрекъснат режим до понеделник.