Прокуратурата разследва бракониери, убили елени лопатари и сръндак
Прокуратурата разследва бракониери, убили елени лопатари и сръндак / снимка: Dariknews.bg, архив

Районна прокуратура-Момчилград образува две досъдебни производства срещу неизвестен извършител за бракониерски лов, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На 7 август около 19.30 ч. на тел. 112 е подаден сигнал за стрелба в землището на с. Гургулица, община Момчилград. Незабавно трима служители от Държавно горско стопанство-Момчилград и служители от РУП-Момчилград отиват в района на селото за проверка. Преди полунощ, в края на с. Гургулица, откриват три мъртви животни - елени-лопатари.

На следващата сутрин - 8 август, около 8.00 ч., служител на Държавно горско стопанство-Момчилград открива в крайпътна канавка, между землищата на селата Чобанка и Равен, община Момчилград, друго мъртво животно - сръндак.

Под ръководството на Районна прокуратура-Момчилград е направен оглед в присъствието на дежурен прокурор. За двата случая са образувани две отделни досъдебни производства. Телата на мъртвите животни са извозени за аутопсия във ветеринарна клиника в Пловдив, направена е такава.

До една седмица вещото лице - ветеринарен лекар, ще даде писмено становище за причините за смъртта. След представяне на резултатите от експертизата ще бъде преценено дали да се назначи балистична експертиза. Телата на животните се съхраняват в хладилни камери с оглед нуждите на разследването за допълнителни експертизи.

Под ръководството на Районна прокуратура-Момчилград се извършват активни процесуално-следствени действия, изискани са документи - разрешителни за съответния лов в местностите, където са открити мъртвите животни. Продължават оперативните мероприятия по издирване и установяване на извършителите.

Новини от Кърджали