Прокуратурата поиска закриване на пет вероизповедания
Прокуратурата поиска закриване на пет вероизповедания / netinfo
Върховната административна прокуратура е внесла пет искови молби в съда за прекратяване на дейността на пет вероизповедания, проповядвали в разрез със закона. Това съобщиха от прокуратурата. Делата все още не са приключили. Проверката на нетрадиционните вероизповедания в България е образувана по материали в медиите.

Прокуратурата е установила, че към 30 септември 2007 г. по Закона за вероизповеданията са регистрирани 94 нетрадиционни религиозни институции, изповядващи християнство, ислям и будизъм. По неофициални данни обаче броят им е над 100. В страната развиват дейност 418 техни местни поделения. Най-често религиозната дейност е под прикритието на юридически лица, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел като фондации и сдружения, или по Търговския закон, като фирми.

В учредителните документи не е вписано постигането на религиозни цели, но това се прави под формата на хуманитарна или културно-просветна дейност. Затова в Софийския градски съд е внесен иск за прекратяване дейността на Фондация „Вяра” и Сдружение „Съюз на мюсюлманите в България”, в Бургаския окръжен съд – за Фондация „Благотворителни проекти”, в Смолянския окръжен съд – за Сдружение „Обединение за ислямско развитие и култура” и в Пловдивския окръжен съд – за фирма „Гюнеш 2004” ООД.

Трите частни средни общообразователни духовни училища в Русе, Шумен и Момчилград не спазват някои изисквания по Закона за народната просвета, констатира още прокурорската проверка: учебните програми, учебниците и учебните помагала по богословските дисциплини, които са на турски език, не са одобрени от министъра на образованието, а част от преподавателите са с нелегализирани дипломи от чужбина.

Заместник-главният прокурор Митьо Марков е внесъл предложение до министъра на образованието и науката за предприемане на предвидените в закона мерки. Окръжните прокуратури в страната пък проверяват интензивното изграждане на множество нови молитвени домове, храмове и религиозни сгради, за които няма данни дали е спазен Законът за устройство на територията.

Върховната административна прокуратура е дала указания на съответните окръжните прокуратури да образуват досъдебни производства срещу лица, за които са налице достатъчно данни за извършени престъпления по текстовете за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствена промяна на конституционния ред в България, за организирани престъпни групи за тази дейност, упражнено насилие срещу лица заради тяхната народност, вяра или религия, извършено от организирани групи, проповядване на религиозна омраза в медиите и използването й за пропаганда против властта, за финансови операции и сделки с придобито от престъпление имущество, принуда и други престъпления.