Социологическата агенция „Галъп Интернешънъл болкан“ направи прогноза как ще бъдат разпределени депутатските места в 46-ото Народно събрание, базирайки се на резултатите от exit poll-а, обявени минути след края на изборния ден, поръчан от NOVA.

Exit Poll: Първи резултати от парламентарните избори

По данни на „Галъп" коалицията ГЕРБ-СДС получава 59 банки в следващия парламент. "Има такъв народ" ще има 58 представители, БСП - 41, "Демократична България" - 37, ДПС - 32, "Изправи се! Мутри вън!" - 13.

Партията "Има такъв народ" ще има 65 народни представители в новото Народно събрание, а коалицията "ГЕРБ-СДС" ще е с 63-има депутати. Това показва паралелното преброяване при 100 процента от извадката на изследователския център "Тренд", като данните бяха оповестени в изборното студио на Nova News.

Коалицията "БСП за България" ще е с 37 народни представители, "Демократична България" ще има 31 депутати, ДПС - 30, а коалицията "Изправи се! Мутри, вън!" ще е с 14 народни представители, според 100-процентното паралелно преброяване на "Тренд".

"Най-вероятно "Има такъв народ" първи ще получат мандат за съставяне на правителство и ако го предложат в Народното събрание, най-вероятно то ще получи подкрепата както на БСП, така и на ДПС, защото те се обявиха, още в предното Народно събрание, че са "за" партия на промяната, която не е част от статуквото", коментира Димитър Ганев от "Тренд".

Според него, "има едно чудесно конституционно мнозинство около новите партии на промяната". Вероятно това правителство ще бъде гласувано, но после започват много препирни пред този кабинет. Първата такава препирня ще бъде в края на октомври и началото на ноември, когато ще се гласува бюджетът за 2022 година, прогнозира Димитър Ганев.