Профилактиката може да предотврати 80% от инфарктите
Профилактиката може да предотврати 80% от инфарктите / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Поне 80% от инфарктите са предотвратими и всяка смърт от сърдечно-съдово заболяване преди 65-годишна възраст може да бъде избегната, ако се направи профилактичен преглед и проблемът се улови в по-ранен стадий. Това обясни в интервю за Дарик председателят на дружеството на кардиолозите в България проф. Асен Гудев. Единици обаче са пациентите, които всяка година минават на задължителен профилактичен преглед, коментира личният лекар д-р Георги Бакоев.

В студеното време се наблюдава зачестяване на случаите на постъпили пациенти с инфаркти и инсулти в болниците, категорични са лекарите. Най-важната стъпка според медиците е профилактиката и навременното откриване на проблема. Инвестирайки 2,70 лева потребителска такса пестим на себе си и държавата редица разходи по лечение и болнични грижи. Няма точни данни колко харчи държавата за лечението на пациент, претърпял инфаркт или инсулт, както и колко отделя самият пострадал за даденото заболяване, защото нямаме добре развита фармакоикономика, обясни проф. Гудев.

„Ние нямаме тези цени и трябва да ползваме тези данни от други страни, но категорично навременното лечение връща на обществото категорично здрави хора. Не толкова цената за самата медицинска услуга, т.е. преките разходи, а непреките разходи са голямата печалба за обществото”, заяви той.

Българинът е изключително нехаен за здравето си, коментира и личният лекар д-р Георги Бакоев. „За съжаление, много малка част от пациентите идват Единици са тези, които са стриктни и идват всяка година. Ние в голямата си част използваме идването на пациент по друг повод, за да можем да ги хванем и да им направим реален преглед.

Колко пестим на себе си и държавата, ако инвестираме 2,70 лева в един профилактичен преглед, обясни председателят на асоциация „Сърце” Мария Димитрова: „Много ще спечелим, защото профилактиката би могла да открие дадено заболяване в ранна фаза, да помогне за по-бързото преодоляване, адекватното лечение и мерки, взети в случая, което няма да доведе до усложнения и оскъпяване на целия процес”.

През месец април - Месецът на Сърцето, от асоциацията ще направят масова информационна кампания за нуждата от профилактика и превенция на кардиологичните заболявания. От Дружеството на кардиолозите в България пък са си поставили целта смъртните случаи от сърдечносъдови заболявания у нас да намалеят с 20% до 2020 г.

Повече по темата слушайте в „Денят” на Дарик