Проф. Пламен Павлов: Заслепени от егото си хора отричат паметника на Самуил
Проф. Пламен Павлов: Заслепени от егото си хора отричат паметника на Самуил / снимка: БГНЕС
Проф. Пламен Павлов: Заслепени от егото си хора отричат паметника на Самуил
80341
Проф. Пламен Павлов: Заслепени от егото си хора отричат паметника на Самуил
  • Проф. Пламен Павлов: Заслепени от егото си хора отричат паметника на Самуил

Появилите си критики срещу паметника на цар Самуил не са оценка на българската интелигенция или на българското общество, коментира в ефира на Дарик историкът проф. Пламен Павлов. Според него опитът на тези, които протестират срещу откриването на паметника, да „монополитизират част от общественото мнение" се е провалил.

„Да се постави паметник на цар Самуил в центъра на София - град, който може би е роден за него и братята му, е нещо напълно естествено и изобщо не може да има никакъв спор. Аз съм изненадан, че може да има гласове против подобно решение. Приемам всичко това с дълбоко огорчение. Не мога да приема, че отделни представители на българската интелигенция могат да бъдат толкова заслепени от собственото си его, за да отричат един паметник, който е великолепен. Това мнение не е само мое, а на редица изкуствоведи. Това не е някакъв частен проект на скулптор. Беше обявен конкурс за този паметник. Имаше представени над 20 проекта. С голямо мнозинство беше одобрен проектът на Александър Хайтов", подчерта проф. Павлов.

По думите му присъствието на архиепископ Стефан - главата на македонската православна църква, и посланика на Македония на откриването на паметника на цар Самуил показва, че все пак има знак на съпричастност: „Премиерът на Македония Никола Груевски също можеше да направи жест и да присъства, но това в крайна сметка да тежи на неговата съвест. Самуил е цар на България. Да се спори какъв е Самуил е напълно безсмислено при положение, че има хиляди свидетелства".

Проф. Пламен Павлов се обърна с молба към колегите си, учени и хора от интелигенцията да се откажат от подобни протести: „Нека насочат вниманието си към Паметника на Съветската армия, към Паметника на Альоша в Пловдив, които също не биват да се разрушават, просто трябва да бъдат организирани в пространство на тоталитарното изкуство. Не мисля, че един паметник, който има дълбока национална символика и който има висока естетическа стойност - да бъде хулен по този начин".

Преподавателят се обърна с апел към президента, към правителството и всички институции, от които зависи връщането на костите на владетеля в България.

„Апелирам към тях, както и към съседна Гърция, защото би бил чудесен жест на добросъседство, ако мощите на Самуил бъдат върнати в България, мястото им е в саркофаг в църквата „Св. София", каза проф. Павлов.

Недоволството покрай паметника на цар Самуил е заради стила на изработката и мястото, на което е разположен - близо до храма "Св. София". Потребители на социалните мрежи поискаха от кмета Йорданка Фандъкова церемонията по откриването да бъде отложена и да се проведе обществена дискусия за естетическия вид на монумента. Заместник-кметът на София Тодор Чобанов е поискал от автора Александър Хайтов да промени очите на фигурата, защото те фосфоресцирали при насочено осветление.

Цялото интервю с проф. Пламен Павлов чуйте на Radio.Dariknews.bg